Vitamine D-test bijna 50.000 keer ingevuld

  Nieuws

In 2016 is de vitamine D-test bijna 50.000 keer ingevuld! Een mooi aantal om eens dieper op de resultaten in te gaan. De test is ontwikkeld aan de hand van een aantal korte vragen die inzicht geven in de behoefte aan extra vitamine D.

Vooral vrouwen doen de test

Ruim twee derde van de tests is ingevuld door vrouwen, vooral tussen 50 en 69 jaar. Een belangrijke groep omdat vrouwen van deze leeftijd supplementen met extra vitamine D moeten slikken (10 microgram/dag). Voor mannen en vrouwen ouder dan 70 jaar is het advies 20 microgram per dag extra. Of deze groepen ook daadwerkelijk vitamine D-supplementen gebruiken, valt helaas niet op te maken uit de test.

Bijna de helft van de mensen die de test heeft ingevuld geeft aan onvoldoende buiten te komen. En dat terwijl de zon onze belangrijkste bron is voor vitamine D. Ongeveer 2/3 deel van onze vitamine D voorraad halen we uit zonlicht, de rest uit onze voeding. Met name vette vis en margarine en halvarine zijn hiervoor belangrijke bronnen.

Kinderen komen weinig buiten

De test is bijna 5500 keer ingevuld voor een kind, meestal ouder dan 4 jaar (75%). Opvallend is dat meer dan een derde van de kinderen onvoldoende buiten komt, waardoor de kans op een vitamine D-tekort toeneemt. De gevolgen van een tekort kunnen zich in eerste instantie uiten in vermoeidheid. Op latere leeftijd kunnen problemen ontstaan met de botten. Het is daarom belangrijk dat kinderen voldoende vitamine D binnen krijgen om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Voor kinderen tot 4 jaar geldt het advies om, naast de voeding en het zonlicht, dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken. Ouder dan vier jaar? Dan lekker een half uur per dag naar buiten!

Doe ook de vitamine D-test!

Ben jij ook benieuwd of jij of je kind genoeg vitamine D binnenkrijgt? Doe dan net als die bijna 50.000 andere mensen ook de vitamine D-test.