Vitamine D: de zon discrimineert!

  Nieuws

Bijna de helft van de niet-westerse allochtonen heeft een vitamine D-tekort, ten opzichte van 6% van de Nederlanders. Onderzoek laat zien dat huidtype de belangrijkste factor is.

Bij onderzoek onder 600 volwassenen bleek dat het tekort aan vitamine D het grootst was bij volwassenen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond, namelijk 51%. Maar ook mensen met een  Surinaams-Creoolse  (45 %), Turkse (41%), Marokkaanse (37 %) en sub-Sahars Afrikaanse (19%) achtergrond hebben vaak een tekort.  Van de autochtone Nederlanders had 6% een vitamine D tekort. Een lichte huid is veel beter in staat om in de zomer onder invloed van zonlicht vitamine D aan te maken dan een donkere huid. Gesluierde vrouwen krijgen bovendien weinig zon op hun huid en ontwikkelen nog eerder een tekort.

Vitamine D tekort: veel risicogroepen hebben extra vitamine D nodig    

De Gezondheidsraad geeft sinds eind 2008 aan alle risicogroepen het advies om extra vitamine D te nemen, dagelijks 10 of in sommige gevallen 20 microgram vitamine D te suppleren. Goede voorlichting is nodig om te zorgen dat de risicogroepen het advies ter harte nemen. Bij veel groepen is het advies helaas nog onbekend. Wil je weten of jij voldoende vitamine D binnenkrijgt? Doe dan hier de vitamine D-test.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?                 

Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor een goede botopbouw en behoud. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij een goede spierfunctie en bij het immuunsysteem. Een tekort kan allereerst spierzwakte en spierkrampen veroorzaken. Maar een tekort kan ook zorgen voor pijnlijke, zwakke botten en osteoporose. Verschillende onderzoeken laten bovendien zien dat een vitamine D-tekort mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van een depressie.

Bron:

  • Van der Meer IM et al. Fatty fish and supplements are the greatest modifiable contributors to the serum 25-hydroxyvitamin D concentration in a multiethnic population. Clin Endocrinol. 2008;68:466-472