Verband tussen vitamine D en hoofdpijn

  Nieuws

Onderzoek aan de Universiteit van Kuopio in Finland laat een verband zien tussen een laag vitamine D-gehalte en hoe vaak mannen hoofdpijn hebben. 

Onderzoek bij Finse mannen

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 2600 Finse mannen in de leeftijd van 42 tot 60 jaar. Bij deze groep werd het vitamine D-gehalte in het bloed bepaald. Dit werd vergeleken met de resultaten van een vragenlijst over hoofdpijn waarin mannen aangaven hoe vaak ze last hebben van hoofdpijn. Wekelijks of dagelijks hoofdpijn werd gezien als frequent.

Hoofdpijn een veelvoorkomend probleem

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem, dat veel ongemak met zich meebrengt. Migraine komt steeds meer voor en lijkt steeds vaker een chronische aandoening te worden. Dit kan komen door overmatig medicijngebruik.

Mogelijk komt hoofdpijn ook vaker voor in noordelijke gebieden en vaker in de wintermaanden. In dezelfde noordelijke landen is er minder blootstelling aan zonlicht, waar vitamine D uit wordt aangemaakt. Mogelijk houdt dit verband met elkaar.

Minder vitamine D, meer hoofdpijn?

De resultaten van de studie laten zien dat het vitamine D-gehalte in het bloed bij mannen die vaker hoofdpijn hebben, lager is dan bij mannen die weinig hoofdpijn hebben. Dit blijft zo wanneer de resultaten gecorrigeerd worden voor de leeftijd en de maand van bloedafname.
Wat de rol van vitamine D is, blijft echter onduidelijk. Bovendien is het onderzoek uitgevoerd bij mannen van middelbare leeftijd. Of de resultaten ook gelden voor jongere of oudere mannen of vrouwen, kan uit deze studie niet geconcludeerd worden. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Bron:

Bron: Vitanen J.K. et al. Low serum 25-hydroxyvitamin D is associated with higher risk of frequent headache in middle-aged and older men. Scientific reports 2017; 7:39697. DOI: 10.1038/srep39697.