Goedkope vitamines? 7 budgettips!

  Tips

Bijna 1 op de 3 Nederlanders staat weleens rood. Maar dat is helemaal niet nodig. Een groot deel van ons inkomen geven we namelijk uit aan eten. En dat kan best goedkoper, maar wel met voldoende vitamines. We leggen uit hoe!

Budgettip 1: Kies groente van het seizoen

Wintergroente, zoals spruitjes en zuurkool, bevat bovendien veel vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. 

Budgettip 2: Eet vaker aardappelen 

Tegenwoordig worden er steeds minder aardappelen gegeten. Veel mensen kiezen voor pasta, couscous en rijst. Er is echter niets mis met de Hollandse aardappel. Het is een goedkope zetmeelbron en bevat in tegenstelling tot rijst en pasta nog veel vitamine C ook. Gekookte aardappelen (zonder jus) bevatten niet veel calorieën. 

Budgettip 3: Eet niet iedere dag vlees 

Vlees bij de warme maaltijd is duur. Belangrijke voedingsstoffen die in vlees voorkomen zijn ijzer en B-vitamines. Peulvruchten, eieren, soja en andere vleesvervangers zijn een goedkoper alternatief en bevatten deze voedingsstoffen ook. IJzer uit plantaardige producten wordt beter in het lichaam opgenomen als het samen met een vitamine C-rijk product (groente, fruit of sap met vitamine C) wordt gegeten.

Butgettip 4: Kook met wat je in je in huis hebt

Vaak heb je veel meer in huis dan je denkt. Door niet iedere dag naar de supermarkt te gaan hoef je minder weg te gooien. En het levert nog verrassende gerechten op ook!

Butgettip 5: Eet diepgevroren vis

Eet één keer per week (vette) vis. Diepgevroren vis is vaak veel minder duur. Vis bevat goede vetzuren. Daarnaast zit er in vette vis vitamine D. Veel mensen in Nederland lopen het risico op een tekort aan vitamine D. Voor deze groepen (kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar) is het belangrijk om extra vitamine D te slikken. 

Budgettip 6: Eet niet meer dan nodig 

Eet niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden. Je kunt veel geld besparen door geen extra bord eten te nemen, maar dit te bewaren voor de volgende dag of in te vriezen voor later. Wanneer de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet worden gehaald, is een (multi)vitaminesupplement het overwegen waard. Maar bedenk wel dat supplementen een gezonde voeding niet kunnen vervangen. 

Budgettip 7: vries restjes in

Op de dagen dat je weinig tijd hebt is het ideaal om een eerder gekookte maaltijd te ontdooien. Heb je niet genoeg? Warm dan meerdere kliekjes op, zo eet iedereen in het gezin zijn favoriete gerecht!