Met energie de wintertijd in

  Senioren

De klok een uur terug, 's morgens eerder licht en 's avonds eerder donker. Er is veel discussie over die jaarlijkse wisseling.. Maar minder (zon)licht is er de komende maanden in elk geval. En dat betekent ook dat we zelf minder vitamine D maken. Bovendien: de tijd van griep en verkoudheid komt eraan!

Tweederde uit zonlicht

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. 

Altijd meer nodig

Ondanks de zon en ondanks de voeding hebben flink grote groepen extra vitamines nodig, via een supplement. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen tot drie jaar, om vrouwen boven de vijftig en om mannen boven de zeventig.Wil je weten of jij (of je kind) extra vitamine D nodig hebt? Doe de vitamine D test!

Meer zieken in herfst en winter

Het woord zegt het al: met voldoende weerstand zet je lichaam zich schrap tegen allerlei aanvallen van buitenaf. In de herfst en winter is dat extra nodig, want dan stijgt het aantal zieken. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Er bestaan twee theorieën. Volgens de ene theorie maken ziekteverwekkers handig gebruik van de neiging van mensen om zich tegen de kou te beschermen. We gaan met z’n allen in de bus in plaats van met de fiets, we gaan winkelen in overdekte winkelcentra en drinken daarna iets warms in een overvol restaurant of café. Bacteriën en virussen hoeven dus niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden.
De andere theorie gaat ervan uit dat door een daling van de temperatuur er meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed en daardoor neemt de kans op infectie toe.
Natuurlijk moet je niet alleen in de herfst en de winter zorgen voor een goede weerstand, het geldt voor alle seizoenen.

Iets extra’s

Wil je zeker weten dat je alle vitamines binnen krijgt die je nodig hebt, dan kun je een multivitamine nemen. Daarin zitten de belangrijkste vitamines en mineralen, het is een complete aanvulling op je dagelijkse voeding.