Geef stress geen kans!

  Weetjes

De vakantie zit er alweer (bijna) op voor veel mensen. De eerste appjes over trainingen van de kinderen, mails van collega’s en over boeken voor school komen alweer binnen. Maar hoe houd je de ontspanning van de vakantie vast en de stress buiten de deur? Gezond en regelmatig leven helpen daarbij: voldoende slaap, bewegen en gezond eten!

Te weinig slaap maakt prikkelbaar

Slapen is goed. Als we uitgerust zijn functioneert ons lichaam op zijn best. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je prikkelbaar bent en je je minder goed kunt concentreren. Daardoor maak je sneller ruzie, vergeet je dingen, en werk je minder efficiënt. En dat zorgt weer voor stress. Zorg daarom voor regelmaat in je slaappatroon: ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon: waar de één genoeg heeft aan zes uur slaap, heeft de ander na acht uur nog niet genoeg. Maar het spreekt voor zich dat voldoende slaap belangrijk is om stress te verminderen.

Ga weer lekker bewegen

In de vakantie heeft het sporten waarschijnlijk op een lager pitje gestaan. En dat is helemaal niet erg. Maar probeer het na de vakantie weer op te pakken. Bewegen zorgt ervoor dat in ons lichaam allerlei stoffen worden aangemaakt, waaronder endorfine. Dit wordt ook wel het anti-stress hormoon genoemd. Dus sportschoenen aan en gaan!

Gezond eten zorgt ervoor dat je je fit voelt

Niet alleen te weinig slaapt zorgt ervoor dat je niet fit voelt, ook ongezonde voeding kan daaraan bijdragen. Tijdens de vakantie eten we vaker ongezonder, maar als je nu weer op de gezonde toer gaat is dat geen probleem. Gezond eten bevat natuurlijk veel vitamines en mineralen die bijdragen aan je fitheid. IJzer, magnesium, een aantal B-vitamines (B2, B3, B5, B5, foliumzuur en B12) en vitamine c spelen hierbij een belangrijke rol. Zorg dus dat je dagelijks voldoende groenten, fruit, granen en vlees, vis of zuivel eet om deze vitamines en mineralen binnen te krijgen. Lukt gezond eten nog even niet, dan kan een multivitamine een goede aanvulling zijn om tóch die vitamines en mineralen binnen te krijgen.