B12: niet te weinig, niet te veel

  Senioren

Voor bijna alle vitamines geldt dat je tekorten moet voorkomen, maar ook moet opletten dat je niet te veel binnenkrijgt. Dat is ook het geval bij vitamine B12.

Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers. Ouderen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen.

Vegetariërs

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. In een mootje kabeljauw of een hamburger zit bijvoorbeeld 70 tot 80 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vegetariërs, maar zeker veganisten, moeten er extra op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als dit niet het geval is, zijn supplementen noodzakelijk. Dat kan ook gelden voor mensen die te weinig van het eiwit ‘intrinsieke factor hebben’, waardoor hun lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen.

Gezondheidsrisico's

Recent is onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gepubliceerd over de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine B12-spiegel in het bloed. De onderzoekers weten niet wat de verklaring of de oorzaak is van het gezondheidsrisico.  Het is onduidelijk of er een direct oorzakelijk verband is. Maar ze stellen dat de gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’ met de uitkomsten van dit onderzoek niet langer houdbaar is.

Gewone supplementen veilig

Een hoge bloedspiegel voor vitamine B12 kan ontstaan door het gebruik van (te) hoog gedoseerde supplementen of door B12-injecties. Voor dat soort behandelingen is contact met een arts nodig. Mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van een vitamine B12-tekort waren expliciet uitgesloten van het Groningse onderzoek. Zij dienen deze suppletietherapie op de door hun behandelaar voorgeschreven wijze te continueren, benadrukt het UMCG. De waarschuwing die de onderzoekers hebben gegeven voor hoge doses vitamine B12, is uitsluitend bedoeld voor mensen die vitamine B12-supplementen nemen zonder aangetoond lichamelijk tekort. Omdat de gezondheidsrisico's van veel vitamine B12 niet bekend zijn, waarschuwen zij voor zeer hoog gedoseerde supplementen.​

Het gebruik van gewone multivitamine-supplementen, met maximaal 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, geeft geen problemen.