Superfoods en roze gympen

door Suzan Tuinier, voedingsdeskundige |   Column

Vanmorgen hoorde ik op de radio over superfoods. Ook in de sociale media wordt er flink op los gediscussieerd. Is het supergoed, of alleen superduur, of allebei? Superfoods doen mij gek genoeg denken aan  mijn nieuwe sportschoenen. Knalroze, dé kleur van deze lente. Kost wat, maar ik ben erg blij met mijn hippe supershoes. Ze helpen me namelijk om aan mijn dagelijkse portie beweging te komen. Zou het bij superfoods ook zo werken als je je portie vitamines en mineralen binnen wilt krijgen?

Superfoods, daar zit vast veel in. Ik zocht het na en concentreerde me op de vitamines en mineralen. Het viel niet mee. Want aan online informatie over superfoods geen gebrek, maar wel aan betrouwbare informatie over de precieze voedingswaarde, de harde cijfers dus. Ik deed een oproep op Twitter en kwam hier terecht. In 100 gram chiazaad, dat zijn 10 tot 15 eetlepels, zit ongeveer de helft van de hoeveelheid vitamine B3 die je op een dag nodig hebt. Maar het vergelijkbare lijnzaad is rijker aan vitamine B1. In 30 ml tarwegras zit niet de hoeveelheid vitamine C die in 200 gram broccoli voorkomt. En het vitamine C-gehalte van acaibessen is zeker niet hoger dan dat van de traditionele blauwe bes. Eén belangrijk verschil is er wel: superfoods zijn inderdaad vaak peperduur.

Het Voedingscentrum vindt superfoods maar niets en waarschuwt zelfs voor de kans op een eenzijdige voeding. Het is een hype, vinden de zeer serieuze voorlichters in Den Haag. En bovendien zou je te eenzijdig eten door je te richten op één voedingsmiddel. Variatie is beter. Wat dat betreft heeft het Voedingscentrum volkomen gelijk.

Terug naar mijn roze gympen. Voor mijn lichaam maakt het niet uit: op witte sportschoenen loop ik even hard. In mijn portemonnee merk ik het verschil wel. Het Voedingscentrum zou mij vast adviseren om op mijn ouderwetse schoeisel op pad te gaan. Maar ja, het voelt gewoon heerlijk om op mijn nieuwe schoenen te rennen. En volgens mij loop ik daarom nu ook vaker en verder. Die extra euro’s zijn dus goed besteed. Maar broccoli vind ik ook érg lekker. En blauwe bessen helemaal!