Moorkoppen, witte wijn en supplementen

  Column

Tarwegras, speltbrood, chiazaad en rauwe cacao. Dan weet iedereen waar ik het over heb: superfoods. Eet je die niet, dan kun je net zo goed meteen je begrafenis gaan plannen. En eet je ze wel, dan zul je zien dat ze binnen de kortste keren weer plaats maken voor nieuwe superfoods. Die wassen nog witter!

Geen wonder dat je dan ook een tegenbeweging ziet ontstaan. Gewoon normaal eten, met gezond verstand. Zo ongeveer de hele nieuwe editie van Linda is eraan gewijd. En terecht, enige Hollandse nuchterheid kan geen kwaad.

Ook de vitaminepillen krijgen ervan langs. Linda haalt een verhaal aan in het magazine Quest, waarin staat dat je die pillen eigenlijk bijna allemaal beter in de winkelschappen kunt laten staan. Er zijn maar een paar groepjes Nederlanders die iets extra’s nodig hebben. En de rest niet, die haalt het uit de voeding.

Tsja,

Ten eerste die paar groepjes. We hebben het dan bijvoorbeeld over kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een donkere of getinte huid en alle vrouwen vanaf vijftig jaar. Inclusief Linda de Mol, vorig jaar juli zelf die grens gepasseerd. Dus die paar groepjes: dat zijn miljoenen Nederlanders.

En de rest dan, die de vitamines uit de voeding halen? In Quest staat dat we in Nederland nog steeds iets te weinig groente en fruit eten. Iets? Even nakijken in de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Maar liefst 3% van de van de vrouwen tussen 19 en 30 jaar eet de aanbevolen 200 gram groente per dag, 7% eet voldoende fruit…

Dus die basisvoeding krijgen veel mensen helemaal niet binnen. Soms vraagt onze levensstijl om iets extra’s. Wanneer we veel sporten bijvoorbeeld, of wanneer we aan het afvallen zijn. Ook in die situaties is een supplement een goed idee.

Natuurlijk moet je ook dan je nuchtere Nederlandse verstand gebruiken. En net als met eten en drinken, om andere gewoontes maar helemaal niet te noemen, geldt dat overdaad schaadt. Dus twintig keer de normale hoeveelheid nemen: wees eerlijk, dat kan toch niet echt een goed idee zijn? Niet bij moorkoppen, niet bij witte wijn en niet bij supplementen.

En die hoge doseringen, daar gaat het vaak over in zorgelijke berichten, zoals in het voorbeeld in de Linda over foliumzuur en goedaardige darmpoliepen. Daarin slikten mensen 17 keer zoveel vitamine B11 als ze op een dag nodig hebben. Wanneer je een normale dosering slikt (1 tot 3 keer de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt) zijn vitaminepillen veilig.

En intussen: geniet! Zoveel mogelijk verse groente op het menu, lekker veel fruit, voldoende bewegen. En af en toe lukt dat niet. Gelukkig kunnen we dan de natuur een handje helpen.