Zwanger? Foliumzuur én B12 belangrijk!

  Tips

In het nieuws verscheen dat het nemen van extra foliumzuur kan leiden tot een tekort aan vitamine B12. Extra foliumzuur is erg belangrijk om een open ruggetje of hazenlip bij de baby te voorkomen. Maar vitamine B12 ook.

Uit onderzoek blijkt dat bij zwangere vrouwen inderdaad lage B12 waardes in het bloed worden gemeten. Het blijkt dat een vitamine B12 tekort kan optreden bij vrouwen die extra foliumzuur slikken. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan vindt het Vitamine Informatie Bureau.

Vitamine B12 tekort?

De meeste vrouwen krijgen weliswaar meer vitamine B12 binnen dan wordt aanbevolen. Maar het probleem zit niet in de inname, maar in de opname en de opslag van vitamine B12 in het lichaam.

En nu?

Het is hoe dan ook belangrijk om foliumzuur te nemen (400 microgram per dag) als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Je kunt ook een multivitamine met daarin naast foliumzuur ook vitamine B12 nemen.

Maak je je zorgen om een vitamine B12 tekort? Dan raden we je aan om dit te bespreken met  je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook een diëtist kan informatie geven over vitamines en, indien nodig, bloedwaarde laten bepalen.