Waarom heeft je kind vitamine D nodig?

  Tips

Kinderen hebben tot hun vierde verjaardag extra vitamine D nodig. Waarom is vitamine D zo belangrijk en wie heeft extra nodig?

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is net als calcium nodig bij de vorming van sterke botten. Vitamine D en calcium werken samen en kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Samen bouwen ze aan gezonde botten.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, al gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden. Een uitzondering hierop is vette vis (bijvoorbeeld paling, haring, zalm en makreel). Daarin zit iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. 

Wanneer extra vitamine D?

Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, wordt in huid aangemaakt door zonlicht. De huid van jonge kinderen is niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom hebben alle kinderen tot 4 jaar (dus tot en met 3 jaar) dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig.

Kinderen met een donkere of getinte huidskleur hebben ook na hun vierde verjaardag extra vitamine D nodig (10 microgram per dag). Omdat mensen met een donkere of getinte huid minder goed vitamine D aanmaken hebben zij hun hele leven extra vitamine D nodig.

Naar buiten!

Het is voor kinderen belangrijk om dagelijks 15 tot 30 minuten buiten te zijn om zo voldoende vitamine D aan te maken. Wanneer dit niet lukt is het advies om extra vitamine D te geven (10 microgram per dag).

Wil je weten of jouw kind extra vitamine D nodig heeft? Doe de vitamine D-test.