Vitamines in herfstgroente

  Nieuwsbrief

Het is herfst! Het wordt kouder en natter, maar gelukkig is lekkere verse groente van Hollandse bodem volop verkrijgbaar. Goed voor het milieu, want die groenten hebben geen duizenden kilometers hoeven afleggen voordat ze op je bord liggen. En gezond, want ze zitten vol vitamines en mineralen. Maar, welke soort kun je het beste kiezen? Het Vitamine Informatie Bureau analyseerde verschillende herfstgroenten en keek hoeveel vitamines en mineralen erin zitten.

Waar hebben we naar gekeken?

In groente komen doorgaans de volgende vitamines en mineralen voor: bètacaroteen (pro-vitamine A), een aantal B-vitamines, vitamine C, Vitamine E en vitamine K. En de mineralen: ijzer, magnesium en zink.

De top 10

Wat zijn herfstgroenten? Groente die nu van het land komt en nog de hele herfst verkrijgbaar is. Herfstgroenten zijn stevige en robuuste groenten zoals pompoen, maar ook alle soorten wortelen,  pastinaak en champignons rekenen we tot herfstgroenten.
Het Vitamine Informatie Bureau heeft 10 herfstgroenten geanalyseerd. En wat blijkt: naast kastanjes, staan de vergeten groenten pastinaak en koolrabi in de top 3. Hoewel kastanjes officieel geen groenten zijn, hebben we ze toch meegenomen. Kastanjes passen namelijk perfect in het herfstmenu én barsten van de vitamines. Tijd voor een gezonde kennismaking!

 

Bevat vooral:

1.  Kastanjes

 

 

vitamine B1, foliumzuur, vitamine E, kalium en zink

 

 

2.  Pastinaak

 

 

B vitamines

 

 

3.  Koolrabi

 

 

Vitamine C en alle mineralen

 

 

4.  Paksoi

 

 

Bètacaroteen, vitamine B6 en foliumzuur

 

 

5.  Wortels

 

 

Bètacaroteen, foliumzuur en vitamine E

 

 

6.  Pompoen

 

 

Vitamine B1 en vitamine E

 

 

7.  Rode kool

 

 

Vitamine B6 en vitamine C

8.  Venkel

 

 

Vitamine B6

 

 

9.  Rode biet

 

 

Vitamine B2 en zink

 

 

10. Paddenstoelen

 

 

Vitamine B1 en kalium

 

 

Variatie

De komende tijd alleen nog maar kastanjes en pastinaak op het menu zetten is geen goed idee. Het gaat om variatie. Wissel verschillende groentesoorten af. Zo zorg je dat je alle vitamines en mineralen dagelijks binnenkrijgt. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D voor sterke botten en tanden en zorgen de vitamines B6, B11 en C dat ons immuunsysteem goed functioneert, zodat we voldoende weerstand hebben.