Vitamines: het oog wil ook wat!

  Nieuws

Wortelen zijn gezond voor je ogen, dat is echt geen fabel. Ze zijn rijk aan bèta-caroteen, een pro-vitamine A die een rol speelt bij het gezichtsvermogen. Maar ook vitamine C speelt mogelijk een rol bij de gezondheid van de ogen, laat onderzoek zien.

Vitamine C

Argentijnse onderzoekers lieten zien dat vitamine C mogelijk hulp biedt bij het goed functioneren van de zenuwcellen in het oog. 1 Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het netvlies van goudvissen, dat volgens de onderzoekers sterk lijkt op het netvlies van de mens. Ze zien daarom mogelijkheden in een vitamine C rijk dieet ter voorkoming van zenuwschade in het oog, wat gunstig kan zijn bij oogziekten als glaucoom. Twee zomerse vitamine C toppers zijn bijvoorbeeld aardbeien en paprika.

Geen zicht zonder vitamine A

Vitamine A en bèta-caroteen helpen het netvlies en het hoornvlies van het oog gezond te houden. Vitamine A zit onder andere in halvarine/ margarine, vis en melkproducten. Bèta-caroteen is een pro-vitamine A. Dit wil zeggen dat het lichaam hieruit zelf vitamine A kan maken. Ook geeft bèta-caroteen de karakteristieke kleur aan oranje en gele groente en fruit.
Een chronisch vitamine A-tekort tast het gezichtsvermogen aan. Nachtblindheid is hiervan het eerste symptoom. Dit kan overgaan in totale blindheid, door een ziekte die xeroftalmie wordt genoemd. Deze ziekte komt vooral voor in ontwikkelingslanden, waar een vitamine A-tekort de voornaamste oorzaak van blindheid is.

Leeftijdsgebonden Macula degeneratie (LMD)

LMD is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Het betekent letterlijk ‘achteruitgang van de gele vlek’. De gele vlek is een gebied achter het netvlies dat zorgt voor het centrale deel van het gezichtsveld, waar je je blik op richt. Het is het brandpunt de ooglens, waarmee je de kleinste details kunt waarnemen. Verschillende studies geven aanwijzingen dat bepaalde vitamines deze aandoening kunnen tegengaan of vertragen. Positieve effecten worden vooral gevonden voor vitamine C, E, bèta-caroteen en zink.

Hier vind je meer informatie over vitamine C, vitamine A,vitamine E, Bèta-caroteen, zink

Hier vind je meer informatie over vitamines bij oogziekte

 

Bron:

  • Calero CL. et al. Allosteric Modulation of Retinal GABA receptors by ascorbic acid.J Neurosci. juni 2011;31:9672-9682