Stuur je snotneus lekker naar buiten!

  Nieuws

De ‘R’ zit weer in de maand en dan is het vaste prik: je kinderen zijn moe en hangerig en het lijkt wel of er non-stop een snottebel onder hun neuzen hangt. Op school en het kinderdagverblijf wordt het niet beter, want daar zijn nog veel meer snotneuzen. Geen ramp, het hoort bij de herfst. En gelukkig kun je van alles doen om de weerstand omhoog te krijgen. Laat ze spelen en ravotten, stuur ze naar buiten! En zorg natuurlijk voor gezonde brandstof.

Eerst een paar dingen die je misschien beter niet kunt doen. Kinderen zijn wat vaker ziek dan volwassenen. Ze moeten hun weerstand nog opbouwen, hun leger in de strijd tegen bacteriën en virussen moet de ‘vijand’ nog leren herkennen. In de tussentijd heb je een ziek en hangerig kind. Voor die opbouw en training helpt het niet echt als je je kind ver weg houdt bij bacteriën en virussen.

Naar buiten!

Een team van Belgische en Nederlandse wetenschappers onderzocht tweeduizend kinderen in een omgeving met veel stof en vuil. En wat bleek? Die kinderen hadden veel minder kans op allergieën. Door in contact te komen met haren van huisdieren of door op te groeien op bijvoorbeeld een boerderij, bouwen baby’s meer weerstand op. Naar buiten dus! Vroeger was dat de normaalste zaak van de wereld. Maar tegenwoordig niet meer. Bijna een vijfde van de kinderen speelt minder vaak buiten dan ze zouden willen. Ook speelt een vijfde van de kinderen niet of slechts één keer per week buiten (bron: onderzoek TNS NIPO). Die kids doen het vaak rustiger aan en hangen op de bank met een tablet of spelcomputer. Gezond? Niet echt!

Gezonde brandstof!

De soldaten van het weerstandleger hebben natuurlijk wel de beste brandstof nodig, als je kind weer binnen komt. Dus gezond eten en drinken, met liefst ook ritme en regelmaat door de dag heen. Dat hoeft natuurlijk niet ultra strak, dan is de lol er gauw af. En lukt het even niet om een kerngezonde maaltijd vol verse groente op tafel te zetten? Dan is het een geruststelling om te weten dat je met een multivitamine in elk geval die soldaten een handje helpt. En in de tussentijd: relax, maak je niet te druk om die snottebellen. Ze horen er nou eenmaal bij in de herfst!