Slechts een kwart van de ouderen neemt extra vitamine D

  Nieuws

Minder dan een kwart van de ouderen neemt extra vitamine D. Terwijl dit het officiële advies is van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM naar de voedingsgewoonten van zelfstandig-wonende 70-plussers, gehouden tussen 2010 en 2012. Vitamine D is essentieel voor sterke botten en spieren en kan zelfs valpartijen bij ouderen voorkomen.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben wordt op deze manier aangemaakt. De rest halen we uit de dagelijkse voeding, maar dan wel alleen uit voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Vooral vette vis (zalm, haring, makreel) is een prima bron van vitamine D.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Naarmate we ouder worden hebben we meer vitamine D nodig. De Gezondheidsraad en het Vitamine Informatie Bureau adviseren iedereen vanaf zeventig jaar om dagelijks een supplement met 20 microgram vitamine D te nemen.

Het Vitamine Informatie Bureau hoopt dat deze resultaten zorgen dat meer ouderen extra vitamine D nemen en dat professionals hen hier op wijzen.

Extra vitamine D nodig? Doe hier de vitamine D test.

Lees hier het volledige onderzoek: De voeding van zelfstandig-wonende ouderen : Nederlandse Voedselconsumptiepeiling Ouderen 2010-2012