Multivitamine: een goede aanvulling!

  Nieuws

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Gezonde en gevarieerde voeding is de basis om al die vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat staat buiten kijf.  Maar wat als het niet lukt om gezond te eten, als je leefstijl vraagt om iets extra’s of als je in een risicogroep valt? Neem dan met een gerust hart een multivitamine, dat is een praktische en veilige aanvulling op je dagelijkse voeding.

Gezond eten

Een gezonde voeding kenmerkt zich door de hoeveelheid en de variatie. Maar zeg nou zelf, dat lukt  lang niet iedereen elke dag. En je bent niet de enige. Nederland eet te weinig groente, fruit en vis. Niet meer dan een kwart van de bevolking haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dat maakten het CBS en het RIVM in april van dit jaar bekend. De gegevens zijn in 2014 verzameld voor de nieuwe Leefstijlmonitor. En dat gedrag heeft gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland, net als in de rest van Europa, van een aantal vitamines en mineralen minder binnenkrijgen dan de officiële aanbeveling (1). Het gaat hierbij om verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine D en B1, selenium, ijzer en magnesium (2)

Leefstijl

We eten dus niet zo gezond. Daarnaast zijn er omstandigheden waarin je nog wat beter op je vitamines en mineralen moet letten. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die streng lijnen, veel sporten of medicijnen gebruiken. Atkins, Dokter Frank, de Voedselzandloper of het Paleo dieet: de lijst is bijna eindeloos. Wie lang en streng lijnt, loopt een risico op tekorten van bepaalde vitamines of mineralen. En dat die vitamines echt nodig zijn, blijkt bijvoorbeeld bij sporters. Als die een vitaminetekort hebben, zorgt een multivitamine voor betere prestaties. Dit geldt vooral bij een tekort aan bepaalde B-vitamines en vitamine C.

Altijd iets extra’s

Tot slot hebben bepaalde groepen altijd iets extra's nodig, zij redden het niet met alleen gezonde voeding. De Gezondheidsraad heeft daarover officiële adviezen uitgebracht. Dat klinkt als uitzonderingen, maar het gaat om heel veel mensen. Alle vrouwen boven de vijftig moeten bijvoorbeeld extra vitamine D nemen. Dat zijn op dit moment ongeveer 2,7 miljoen vrouwen.

Een combinatie van factoren

Je bent aan het afvallen en je hebt een druk gezinsleven. Je bent boven de 50 jaar en sport fanatiek. Juist wanneer er een combinatie is kan een multivitamine een goede aanvulling zijn. In een keer de juiste aanvulling op je voeding. Een multivitamine is makkelijk, omdat je dan zeker weet dat je niets tekort komt. Kies wel een goede dosering, want van extra veel vitamines en mineralen word je niet gezonder. Neem daarom bij voorkeur een multivitamine met 100 tot 300% ADH. Dat is een volstrekt veilige hoeveelheid.

Bronnen:

  • Mensink, G. B. M.  et al. (2013). Mapping low intake of micronutrients across Europe. The British Journal of   Nutrition. 2013; 110(4): 755-773. doi:10.1017/S000711451200565X
  • Buyse. M. (2014). Suppletie ter voorkoming van micronutriëntentekorten. Voeding Nu: http://www.voedingnu.nl/suppletie-ter-voorkoming-van.230781.lynkx