Feiten over foliumzuur

  Nieuws

Foliumzuur heeft iets te maken met zwangerschap. Dat is wat de meeste mensen wel weten. Toch beginnen veel vrouwen te laat met het nemen van extra foliumzuur, namelijk als ze al zwanger zijn. En er zijn meer opvallende feiten over foliumzuur. Het Vitamine Informatie Bureau zet ze op een rij.

Foliumzuur is een vitamine

Foliumzuur heet ook wel vitamine B11 en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.

Opvallend: in veel andere landen staat foliumzuur bekend als vitamine B9

In het buitenland wordt foliumzuur vaak aangeduid met vitamine B9. Foliumzuur is ook bekend als folaat of citrovorumfactor. De naam voor de natuurlijke vorm van foliumzuur in de voeding is tetrahydrofolaat. De vorm van foliumzuur in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG). Overigens blijkt uit een recente meta-analyse, gepubliceerd in the Lancet, dat foliumzuur uit supplementen niet zorgt dat kanker vaker voorkomt (1).

Onverstandig: veel vrouwen slikken geen foliumzuur voor de zwangerschap

Ongeveer 60% van de vrouwen slikte geen foliumzuur vóór de zwangerschap. Pas op het moment dat een vrouw bij de verloskundige komt wordt er gevraagd naar foliumzuurgebruik. Dat is aan de late kant, want al voor het moment dat de zwangerschap is vastgesteld is foliumzuur nodig in het lichaam. Foliumzuur zorgt namelijk voor een goed sluiting van de neurale buis. Daarmee wordt het risico op onder andere een 'open ruggetje' (spina bifida) bij de baby verkleind. Het advies is: 400 microgram per dag, in ieder geval vanaf vier weken voor conceptie tot de tiende week van de zwangerschap. Er zijn speciale multivitamines, met daarin foliumzuur, voor zwangere vrouwen.

Vooral vrouwen halen ook te weinig foliumzuur uit de voeding.

Foliumzuur zit in de voeding. Volkorenproducten, groente en fruit zijn goede bronnen. Maar daarvan eten vooral volwassen vrouwen veel te weinig, blijkt uit de Voedsel Consumptie Peiling.

Foliumzuur lijkt een gunstige invloed te hebben op dementie en depressie

In wetenschappelijk onderzoek is een relatie gevonden tussen een laag foliumzuur-gehalte en dementie (Alzheimer en non-Alzheimer). Bovendien zou foliumzuur een gunstig effect kunnen hebben op depressiviteit.

Andere vitamines hebben invloed op de opname van foliumzuur

Een langdurig tekort aan vitamine B12 leidt tot een tekort aan foliumzuur. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan. Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam. Bovendien houden producten met meer vitamine C bij verhitting meer foliumzuur vast dan producten met een lager gehalte vitamine C. Het is van belang om alle 13 vitamines binnen te krijgen. Wanneer dit niet lukt via de voeding, is aanvulling met een multivitamine een goede keuze.

Foliumzuur maskeert vitamine B12-tekort niet

Tot voor kort werd gedacht dat een hoge foliumzuurinname ervoor kan zorgen dat een vitamine B12-tekort onopgemerkt blijft. Een dergelijk effect van foliumzuursuppletie op een vitamine B12-tekort is echter nooit eenduidig vastgesteld. Uit recent onderzoek blijkt dat extra foliumzuur een vitamine B12-tekort bij jongvolwassenen niet maskeert.

Foliumzuur vermindert de kans op autisme en emotionele problemen

Op 3-jarige leeftijd hebben kinderen duidelijk meer kans op emotionele problemen als hun moeder het advies voor een foliumzuursupplement niet heeft opgevolgd. Een Amerikaans onderzoek laat een relatie met autisme zien. Hoe meer foliumzuur de moeder in het begin van de zwangerschap gebruikte, hoe kleiner de kans op autisme bij het kind.  

Bron:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23352552