Fluoride

Fluoride is nodig voor de opbouw van tanden en botten. Het wordt opgenomen in het tandglazuur en 'ingebouwd' in het bot. Zo verstevigt fluoride de botstructuur en beschermt het tegen tandbederf.

Waar zit het in?

Fluoride is een verbinding van het atoom fluor met een andere stof, zoals natrium of calcium. Een hele kleine hoeveelheid fluoride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. Het komt vooral voor in thee en zeevis.

Hoeveel heb ik nodig?

In onze dagelijkse voeding zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. In Nederland wordt aan drinkwater geen fluoride toegevoegd. Dit in tegenstelling tot grote delen van de Verenigde Staten, Canada en Australië. Daarom is het belangrijk om een tandpasta met fluoride te gebruiken of fluoridetabletten te nemen.

  • 0 tot 2 jaar: vanaf de doorbraak van de eerste tand: één keer per dag tandenpoetsen met fluoridepeutertandpasta met 0,05 tot 0,075% fluoride.
  • 2 tot 5 jaar: twee keer per dag tandenpoetsen met fluoridepeutertandpasta met 0,05 tot 0,075% fluoride.
  • Vanaf 5 jaar: twee keer per dag tandenpoetsen met fluoridetandpasta met 0,1 tot 0,15% fluoride.

Wat is veilig?

Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt. Voor een veilige inneming van fluoride zijn door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) de volgende bovengrenzen vastgesteld:

  • 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar
  • 5 milligram per dag voor kinderen van 9 tot 14 jaar
  • 7 milligram per dag voor volwassenen.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan fluoride?

Het gebruik van veel fluoridetabletten kan leiden tot bruine vlekken en strepen op de tanden. Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. Een teveel aan fluoride kan de botsterkte teveel laten toenemen, waardoor de botten niet flexibel meer zijn en botbreuken kunnen ontstaan. Ook kunnen nieren, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan fluoride?

Een tekort aan fluoride verhoogt de kans op tandbederf.