Foliumzuur doet meer tijdens zwangerschap

  Nieuws

Een foliumzuursupplement doet meer dan alleen de kans op een ‘open ruggetje’ verkleinen. Foliumzuur vermindert ook het risico van emotionele problemen en autisme bij het kind.

Minder kans op autisme en emotionele problemen

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen in Nederland volgt het advies voor foliumzuursupplementen niet of niet goed op. En dat kan nadelige gevolgen hebben, zo blijkt uit een studie, uitgevoerd door Erasmus Medisch Centrum (1). Op 3-jarige leeftijd hebben kinderen duidelijk meer kans op emotionele problemen als hun moeder het advies voor een foliumzuursupplement niet heeft opgevolgd. Een Amerikaans onderzoek laat een relatie met autisme zien. Hoe meer foliumzuur de moeder in het begin van de zwangerschap gebruikte, hoe kleiner de kans op autisme bij het kind (2).

Foliumzuuradvies

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, krijgen het advies om een foliumzuursupplement (400 microgram/dag) te nemen van 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie (3). Dit verkleint de kans op een baby met een neurale buisdefect zoals een open ruggetje. In Nederland zijn foliumzuursupplementen zonder recept te koop bij drogist en apotheek. In multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen zit meestal ook de geadviseerde dosering foliumzuur. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor foliumzuur via de voeding  is gedurende de hele zwangerschap 300 microgram per dag. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, zit in groene groenten, fruit en volkoren producten.

Bronnen:

  • Steenweg-de Graaff J. Maternal folate status in early pregnancy and child emotional and behavioral problems: the Generation R Study. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1413-21.
  • Schmidt RJ et al. Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study. Am J Clin Nutr. 2012;96(1):80-9.
  • Voedingsnormen vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Gezondheidsraad 2003.