Enkelvoudige, meervoudige of multivitamines

Om een goede keuze te maken is het goed om je vooraf af te vragen waarom je een multivitamine wil gaan gebruiken. Een multivitamine is bijvoorbeeld een goede algemene aanvulling als je niet zo gezond eet, vitamine D en calcium ondersteunen de botten en magnesium is goed voor de spieren. En er zijn ook producten te koop die bijvoorbeeld de weerstand ondersteunen of die helpen bij vermoeidheid. Afhankelijk van het doel, kun je dus een keuze maken voor een enkelvoudig of meervoudig supplement of een multivitamine.

Dosering

Baadt het niet, dan schaadt het niet geldt helaas niet voor vitamines en mineralen. En als je gezond eet, wordt je niet nóg gezonder door het slikken van extra veel vitamines. Kijk daarom goed hoeveel vitamines er in een supplement zitten en hoeveel je per dag nodig hebt.

Merk of huismerk?

Net zoals bij voedingsmiddelen is er bij supplementen ook sprake van ‘merkartikelen’ en zogenaamde huismerken. Er zijn meerdere verschillen te noemen:

  • Kwaliteit van de grond- en hulpstoffen
  • Productieproces. Merkproducten worden meestal gemaakt onder Good Manufacturing Practices (goede wijze van produceren) oftewel GMP. Dat is een kwaliteitsborgingssysteem.
  • Onderzoek. Producenten van de merkartikelen optimaliseren hun product regelmatig, door onderzoek uit te voeren naar de supplementen en het gebruik ervan. Dit heeft tot gevolg dat er regelmatiger gebruik gemaakt wordt van andere grondstoffen en productiewijzen.
  • Verpakking. Een huismerk doorgaans een simpeler verpakking dan een A-merk.

Deze verschillen zijn ook van invloed op de kosten, waardoor merkartikelen doorgaans duurder zijn dan huismerken.

Natuurlijk versus synthetisch

Natuurlijke vitamines zijn stoffen die uit de natuur komen en kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Synthetische vitamines zijn stoffen die in een laboratorium zijn gemaakt. Of een vitamine natuurlijk of synthetisch is, hoeft geen invloed te hebben de werking, als ze maar dezelfde opbouw en structuur hebben (ook de 3-D structuur). Het lichaam maakt dan geen onderscheid tussen de natuurlijke of de synthetische variant.

In het algemeen geldt: er is weinig verschil in werking van vitamines uit een pil (synthetisch) of uit de voeding. Wel bestaan verschillen in opname. Zo wordt vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 in de synthetische vorm (‘pil’) beter opgenomen in het lichaam dan in de natuurlijke vorm (‘voeding’). En vitamine E wordt beter in natuurlijke vorm opgenomen door het lichaam. Voor de overige vitamines is er weinig verschil.

To top