De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is zo vastgesteld dat het grootste deel van de bevolking is verzekerd van de juiste hoeveelheid van een bepaalde vitamine of mineraal. Hoeveel vitamines en mineralen je precies nodig hebt vind je op de pagina 'Hoeveel heb ik nodig?'.

Vitamines en mineralen in supplementen

Het Vitamine Informatie Bureau raadt je aan om, indien nodig, een supplement te kiezen met 100% tot 300% van de ADH. Je weet dan zeker dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar ook weer niet té veel. Voor een aantal vitamines en mineralen is namelijk een veilige bovengrens vastgesteld en het is verstandig deze niet te overschrijden. Of er een veilige bovengrens is voor een vitamine of mineraal kun je zien op de pagina's onder 'Alle vitamines en mineralen'.

ADH op de verpakking

Op de verpakking van een supplement of voedingsmiddel staat een ADH, maar die maakt geen onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, geslacht en/of leeftijd. Het is een gemiddelde waarde en geldt in heel Europa.

Dit kan soms verwarrend zijn. Een vrouw met een zwangerschapswens heeft dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur nodig. Voor haar is die 400 microgram gelijk aan 100% ADH. Voor alle andere Nederlanders is 200 mcg de ADH. Daarom staat er op de verpakking dat 400 mcg gelijk is aan 200% ADH.