Zwangerschapswens? Slik extra foliumzuur!

  Nieuws

Deze week verschenen berichten in het nieuws over foliumzuur bij een zwangerschapswens. Het Vitamine Informatie Bureau benadrukt het belang van het nemen van een supplement met foliumzuur, vanaf het moment dat een vrouw zwanger wil worden.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 37% van vrouwen met een zwangerschapswens volgens de aanbeveling extra foliumzuur (vitamine B11) nemen. Het officiele advies in Nederland is: neem dagelijks 400 mcg foliumzuur, gedurende vier weken voor tot acht weken na de conceptie (tiende week van de zwangerschap). Dit komt er op neer dat een vrouw wordt aangeraden te beginnen met het slikken van foliumzuur op het moment dat ze een zwangerschapswens heeft.

Open ruggetje

De voornaamste reden om dit te doen is dat extra foliumzuur de kans op een 'open ruggetje' (spina bifida) bij de baby verkleint. En omdat het open ruggetje al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, is juist dan extra veel foliumzuur nodig. Helaas blijkt uit onderzoek dat het advies door veel vrouwen niet consequent opgevolgd wordt.

Gedragsproblemen en autisme

Een Amerikaans onderzoek laat een relatie met autisme zien. Hoe meer foliumzuur de moeder in het begin van de zwangerschap gebruikte, hoe kleiner de kans op autisme bij het kind. Ook een groot opgezette Nederlandse studie onder ruim 4200 kleuters, uitgevoerd in Rotterdam liet zien dat wanneer moeders geen extra foliumzuur slikten gedurende het eerste trimester van de zwangerschap, de kans op gedragsproblemen bij kleuters hoger was. Peuters toonden onder meer agressief of juist teruggetrokken gedrag, hadden aandachtsproblemen of waren minder oplettend. Een Britse studie toonde aan dat hyperactief gedrag vaker voorkwam bij kinderen van moeders met een lage foliumzuurstatus van het bloed. Noors onderzoek dat in de Journal of the American Medical Association (JAMA) is gepubliceerd laat zien dat moeders die aan het begin van de zwangerschap een foliumzuursupplement hadden gebruikt (4 weken voor en 8 weken na de conceptie), een 40% kleinere kans hadden op een kind met autisme.

Vervolgonderzoek is nodig om de conclusies verder te kunnen onderbouwen. Deze studies zijn een extra reden om het foliumzuursuppletie-advies op volgen!

Bronnen:

  • Steenweg-de Graaff J. Maternal folate status in early pregnancy and child emotional and behavioral problems: the Generation R Study. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1413-21.
  • Schmidt RJ et al. Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study. Am J Clin Nutr. 2012;96(1):80-9.
  • Surén P., Roth C., Bresnahan M. et al. (2013). Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children.
  • Gezondheidsraad. Voedingsnormen: vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Den Haag: Gezondheidsraad, 2003; publicatie nr 2003/04.