Zomerse vitaminetoppers!

  Tips

Het is volop zomer! Met al die zomergroente zal het wel goed zitten met de vitamines en mineralen in mijn eten, zul je denken. Mooi niet! Komkommer en sla zitten bijvoorbeeld vol met water en bevatten bijna geen vitamines en mineralen.

Vitamines en mineralen zitten gelukkig niet alleen in groente, maar in alles wat we eten. Samen zorgen ze dat we ons fit voelen en veel energie hebben. En ze zitten vaak in voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht. Daarom zet het Vitamine Informatie Bureau acht verrassende vitaminetoppers voor je op een rij:

1. Vis

En dan vooral vette vis zoals haring, makreel en zalm. Deze soorten zijn namelijk rijk aan vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium (kalk) in de botten. Er wordt steeds meer bekend over deze vitamine. Zo zorgt vitamine D voor de ontwikkeling van spierkracht en zorgt het voor een goede weerstand. Vitamine D maak je ook aan in je huid, in de zon.

2. Bloemkool

Je verwacht het niet van deze saaie witte groente, maar in bloemkool zit veel vitamine C. Kook deze groente niet te lang, want dan kan het gehalte aan vitamine C sterk teruglopen. Vitamine C is de bekendste vitamine en is vooral belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten.

3. Noten

In noten zit veel vitamine E, dat een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen schadelijke stoffen. Noten bevatten wel veel calorieën, dus overdrijf het niet. Af en toe een handje is meer dan voldoende.

4. Varkensvlees

In varkensvlees, zoals varkensfilet, varkenshaas en fricandeau, zit veel vitamine B1. Ook vitamine B12 komt veel voor in varkensvlees.  Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking. Beide B-vitamines spelen een rol in het zenuwstelsel.

5. Leverworst

Leverproducten zoals leverworst en paté bevatten veel vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij de weerstand en wordt daarom ook wel de anti-infectievitamine genoemd. Daarnaast speelt vitamine A een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, tandvlees en haar. Voor zwangere vrouwen is vitamine A een aandachtspunt. Je hebt tijdens de zwangerschap wel wat meer vitamine A nodig, maar een teveel aan vitamine A kan bij daarvoor gevoelige vrouwen de vrucht beschadigen.

6. Aardappelen

We denken altijd aan groente en fruit als bron van vitamine C. De ouderwetse aardappel zit ook boordevol met deze bekende vitamine. Ook voor aardappels geldt dat koken het vitamine C gehalte vermindert.

7. Havermout

In havermout zit veel vitamine B6. Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.

8. Bananen

In een banaan zit veel kalium. Kalium, een mineraal, is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.

Wil je naast je dagelijkse voeding zeker weten dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt? Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn. Lees er meer over.