Weerstand op peil houden? Zo doe je dat!

  Tips

Veel mensen worden juist is deze periode van het jaar ziek. Hoe komt het dat we juist nu vatbaar zijn? En wat kun je doen om te zorgen dat je de griep of een flinke verkoudheid buiten de deur houdt? Zorg voor een goede basisweerstand. We leggen uit hoe je dat doet!

Sneller ziek

In de winter gaan met z’n allen met de bus in plaats van op de fiets, we gaan winkelen in overdekte winkelcentra en drinken daarna iets warms in een overvol restaurant of café. Bacteriën en virussen hoeven dus niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden. Ook daalt de temperatuur en komt meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed, waardoor de kans op infectie toeneemt.

Voel je fit

Je voelt je fit als je voldoende energie hebt om de dingen te doen die je wil doen. Die energie haal je uit je voeding en je lichaam moet die energie uit je voeding vrijmaken. Want al die zuurstof uit de frisse lucht moet natuurlijk wel van de longen naar alle organen en cellen in ons lichaam worden gebracht. IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bij een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan en voel je je slap en futloos. IJzer helpt je dus om fit te blijven. Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Dus ook koper zorgt ervoor dat we ons fit blijven voelen. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit onze voeding gemakkelijker in het lichaam wordt opgenomen. Drink daarom bij de maaltijd bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap.

Een aantal B-vitamines speelt ook een belangrijke rol bij de energievoorziening. Vitamine B1, B2 en B6 helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat ons eten goed verteerd en opgenomen wordt in ons lichaam. Vitamine B5 en B8 helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen leveren energie. Tot slot speelt vitamine B3 een rol bij de energieproductie in de cellen. Hierdoor kunnen we goed functioneren en voelen we ons fit. Chroom, mangaan, molybdeen en zink hebben allemaal een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten of vetten. Ook die mineralen dragen  hun steentje bij aan je energieniveau.

Basisweerstand

Om je te weren tegen bacteriën en virussen is het belangrijk om een goede basisweerstand te hebben. Zorg voor voldoende slaap en weinig stress. Er zijn een aantal vitamines die je nodig hebt om je weerstand op peil te houden. Wil je weten wat jouw basisweerstand is? Doe de weerstandscheck.

Multivitamine

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar lang niet alle mensen lukt het dat in de praktijk te brengen. Slechts 2% van de Nederlanders eet iedere dag volgens de schijf van vijf. Vooral jongeren eten nauwelijks groente en fruit. Een laaggesdoseerde multivitamine is dan een goede aanvulling zijn. Lukt het (tijdelijk) niet om gezond te eten dan is het gebruik van een supplement het overwegen waard, ook om bijvoorbeeld de weerstand op niveau te brengen.

Handige tips om niet ziek te worden:

  1. Probeer te voorkomen dat je wordt aangestoken. Vermijd zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen dicht op elkaar zitten.
  2. Houd tijdens het hoesten je hand voor je mond. Was daarna wel goed je handen. De handen zijn een belangrijke besmettingsbron.
  3. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis. Door een te hoge, maar ook door een te lage luchtvochtigheid kan de overlevingsduur van bacteriën en virussen toenemen.
  4. Zorg voor voldoende luchtverversing. Ziekteverwekkers kunnen zich dan minder gemakkelijk ‘ophopen’.
  5. Zorg voor een goede basisweerstand. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn hiervoor belangrijk.
  6. Zorg voor voldoende vitamines. Probeer met groenten en fruit volop te variëren.

Bronnen: