Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.
De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Ongeveer 2/3 deel van de hoeveelheid vitamine D die we per dag nodig hebben maken we zo aan. Het overige deel halen we uit de voeding.
Waar zit vitamine D in?
Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel). In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.
Bronnen: | Hoeveelheid (mcg) | % ADH |
---|---|---|
Zalm (120 gram) | 11 | 110% |
Gekookt ei (1 stuk) | 0,8 | 8% |
Halvarine (voor 1 snee) | 0,4 | 4% |
Roomboter (voor 1 snee) | 0,06 | 0,6% |
Halfvolle melk (250 ml) | 0 | 0% |