Vrolijk door vitamine D?

  Tips

In de zomer voel we ons vaak beter dan in de herfst en de winter. Het zou best eens kunnen dat dit komt doordat we in de zomer vaker en langer buiten zijn. Uit zonlicht maken we namelijk vitamine D aan. Die vitamine zorgt voor sterke botten en spieren, maar heeft ook invloed op ons humeur.

Vitamine D en de hersenen

In de hersenen bevinden zich vitamine-D-receptoren. Vitamine D beïnvloedt zo verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt. Een van die stoffen is serotonine. Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie.

Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur. Het sterkst is het verband bij ouderen. Uit onderzoek waarin een grote groep vrouwen van 50 jaar en ouder (81.189) werd gevolgd bleek dat depressies 21% minder vaak voorkwamen bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D namen. 

Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat depressieve ouderen een lagere vitamine D waarde hebben dan niet-depressieve ouderen. Extra vitamine D heeft ook invloed op seizoensgebonden depressie. De klachten verminderen bij het nemen van extra vitamine D.  

Er is dus een relatie tussen vitamine D en ons humeur. Meer onderzoek is echter nodig om precies te weten hoe het zit. Tot die tijd is het van belang om iedere dag een kwartier tot een half uurtje buiten te zijn en extra vitamine D te nemen als dit nodig is. 

Doe de vitamine D test om te kijken of jij extra vitamine D nodig hebt

Lees ook: 10 x wat je moet weten over vitamine D