Vitaminesupplementen kunnen zinvol zijn

  Nieuws

In Annals of Internal Medicine reageren een aantal vooraanstaande wetenschappers op eerder gepubliceerd onderzoek in dit vakblad. Destijds verschenen naar aanleiding van deze artikelen berichten in de media dat supplementen niet zinvol zijn. Deze wetenschappers bestrijden dit en komen tot een andere conclusie.

Gezonde voeding is de beste manier om je dagelijkse portie vitamines en mineralen binnen te krijgen, dat vinden ook deze hoogleraren uit Amerika. Maar, als je inzoomt op wat mensen werkelijk doen zie je dat de meeste Amerikanen niet volgens de richtlijnen eten. Een groot deel krijgt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen binnen. In Nederland is de situatie niet anders. Uit de Voedsel Consumptie Peiling, een grootschalig onderzoek van het RIVM, blijkt dat ook Nederlanders niet gezond genoeg eten: vooral te weinig groente en fruit en te weinig vis. Daardoor krijgen we van een aantal belangrijke vitamines en mineralen onvoldoende binnen. Dit geldt voor vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink.

De Amerikaanse wetenschappers raden het gebruik van hoge doseringen vitamines af. Hier is het Vitamine Informatie Bureau het volledig mee eens en raadt een multivitamine met een dosering tot maximaal 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan. Aanvulling in de vorm van een multivitamine kan volgens deze wetenschappers het risico op chronische ziekten verkleinen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit Physicians’ Health Study II. Daaruit bleek bijvoorbeeld een dat gebruikers van multivitamines 8% minder kans hebben op kanker. Dit sluit ook aan bij eerdere onderzoeksresultaten.

De boodschap van de wetenschappers is simpel: het is op grond van de huidige wetenschappelijke inzichten niet juist om multivitamines te betitelen als nutteloze middelen en geldverspilling. Ze moedigen onderzoekers aan om in de toekomst nog meer duidelijkheid te verkrijgen over het effect van vitaminesupplementen.

Bron: