Vitamine D van belang tijdens de zwangerschap

  Nieuws

Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks extra vitamine D te nemen. Dat is van belang voor de botten. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat een tekort aan vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, zowel voor moeder als kind.

Onderzoek

In het British Medical Journal verscheen een publicatie waarin meerdere onderzoeken werden geanalyseerd. De onderzoekers vonden een verband tussen een laag vitamine D-gehalte in het bloed en zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Ook stelden ze vast dat een laag vitamine D gehalte bij de moeder zorgde dat baby's een lager geboortegewicht hadden.

Hoeveelheid vitamine D?

Het advies voor alle zwangere vrouwen is: 10 microgram extra vitamine D per dag. Dit advies geldt voor alle zwangeren: ook zwangere vrouwen met een donkere of getinte huid nemen deze hoeveelheid. Verschil is wel dat deze groep het advies krijgt om ook na de zwangerschap door te gaan met het nemen van extra vitamine D.

Gezond eten en buiten zijn 

Ook al eet een zwangere vrouw nog zo gezond en is ze volop buiten, het advies blijft om extra vitamine D te nemen gedurende de hele zwangerschap.

Andere vitamines?

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een Zwangerschaps Vitaminetest ontwikkeld. Uit de test komt een persoonlijk advies over de (extra) vitamines die nodig zijn.