Vegetarisch eten: groter risico op depressie bij mannen

  Nieuws

Een vegetarische voeding wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen: lager risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, obesitas of diabetes. Maar er lijkt ook een keerzijde aan vegetarisch eten: een hoger risico op depressies.

Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat het risico op een depressie groter is bij volwassen mannen die vegetarisch eten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 10.000 mannen. De onderzoekers geven aan dat een tekort aan vitamine B12 of ijzer een mogelijke oorzaak hiervoor is.

Vitamines en mineralen in een vegetarische voeding

Bij een goed samengestelde vegetarische voeding is het niet nodig om supplementen te gebruiken. Om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen is het wel noodzakelijk voldoende zuivel en eieren te eten, omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten.

En ijzer is een aandachtspunt. Hoewel ijzer ook voorkomt in plantaardige producten, wordt het niet zo goed worden opgenomen als het ijzer uit dierlijke producten. Daarom hebben moet je meer ijzer binnen krijgen als je vegetarisch eet. Gelukkig helpt het wel als je ijzer samen met vitamine C binnenkrijgt. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat het ijzer beter opgenomen wordt. Daarom is het verstandig om bij elke maaltijd extra groenten of fruit te eten. Nog gezond ook!

Toch een supplement?

Als het niet lukt om regelmatig of voldoende vleesvervangers te eten, dan is het zinvol een multivitamine als aanvulling te nemen. Als je een supplement neemt met 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen, dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Ook vitamine B12 en ijzer.

Bron

Hibbeln J.R., Northstone K., Evans J., Golding J. Vegetarian diets and depressive symptoms among men. J Affect Disord. 2017; 225: 13-17. Doi: 10.1016/j.jad.2017.07.051