Tips om je vakantiekilo's kwijt te raken

  Tips

Vakantie is genieten. Even nergens aan denken en onbeperkt eten. Eenmaal thuis volgt het moment van de waarheid: de weegschaal. Veel Nederlanders zijn na de vakantie een paar kilo aangekomen. Op dieet gaan hoeft niet. De truc is: eet minder calorieën, maar zorg wel voor alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Wat is een calorie?

Een calorie is een eenheid om de energiewaarde van voedingsmiddelen weer te geven. Meestal spreken we over kcal (kilocalorieën, 1000 calorieën) of over kilojoules (KJ), een andere manier om de energie uit te drukken. Om gewicht te verliezen neem je minder energie tot je dan waar je lichaam om vraagt.

Maak de juiste keuze

Door te kiezen voor voedingsmiddelen met minder calorieën val je af. Zo zitten er in één gevulde koek evenveel calorieën als in maar liefst acht nectarines. Daarom is fruit een beter tussendoortje.

Pas op voor een tekort

Het risico bestaat, dat je door minder voeding niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een volwassene heeft bijvoorbeeld ongeveer zeven sneden brood, vijf aardappels en 200 gram groente nodig om aan voldoende foliumzuur (vitamine B11) te komen. Foliumzuur is nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen en bij de vorming van het DNA. De helft van de Nederlanders krijgt met de voeding te weinig van deze vitamine binnen. Daarom is het belangrijk om niet zozeer veel minder te eten, maar anders te eten.

Tips om je vakantiekilo's kwijt te raken:

  1. Beperk je tot 3 maaltijden per dag, eet minder tussendoortjes en laat alcohol zoveel mogelijk staan.
  2. Drink het liefst water of thee zonder suiker en laat drankjes met veel calorieën staan!
  3. Eet volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst: dit vult meer, en je eet er daardoor minder van. Bovendien bevatten deze producten veel B-vitamines.
  4. Neem voldoende fruit en groente. Groente en fruit zijn goede tussendoortjes, rijk aan o.a. foliumzuur, bètacaroteen en vitamine C.
  5. Kies voor magere varianten, zoals magere yoghurt, halfvolle melk en halvarine in plaats van volvette producten. In halvarine zit vitamine A en D.
  6. Probeer meer te bewegen, laat de auto staan en ga lopen of met de fiets en neem de trap in plaats van de lift.
  7. Twijfel je of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, neem dan een multivitamine ter aanvulling.