Te weinig vitamines door veel suiker?

  Nieuwsbrief

Suiker ligt onder een vergrootglas en daarbij zien we allerlei (halve) waar- en onwaarheden voorbijkomen. Zo wordt gezegd dat suiker vitamines ‘rooft’ van lichaam. Maar wat is hiervan waar? Het Vitamine Informatie Bureau zocht het uit.

Suiker en vitamines

Vitamines en mineralen zijn onderdeel van een aantal zogenaamde cofactoren. Dit zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft voor de verwerking van onder andere koolhydraten, en dus van suiker. Als we meer koolhydraten eten, hebben we meer van deze cofactoren nodig.

De term ‘roven’ is echter wat te kort door de bocht. Het suggereert dat we al snel een tekort oplopen aan vitamines als we meer koolhydraten eten. Maar het ligt iets genuanceerder.

Als we meer koolhydraten eten, hebben we inderdaad meer vitamines (met name B1) nodig. En als we meer eiwitten eten hebben we meer vitamine B6 nodig. Bij het vaststellen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines is hiermee echter al rekening gehouden. Met andere woorden: zelfs bij een hoge koolhydraat- (of eiwit-) consumptie is de ADH ruim voldoende.

Gezonde en gevarieerde voeding

Gezond en gevarieerd eten is de belangrijkste basis om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Door het regelmatig eten van producten met veel suiker, zullen gemiddeld minder gezonde producten gegeten worden. Hierdoor krijg je dan ook minder vitamines en mineralen binnen. Dat ligt dan echter niet aan de suiker, maar aan de rest van je voeding. Probeer daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Dat voorkomt een hoge inname van suiker en voorziet in voldoende vitamines en mineralen!