Supplementen: waarom en wat?

  Tips

In de herfst is gezond eten extra belangrijk. Vitamines en mineralen helpen namelijk om de weerstand op peil te houden. Vitamine C beperkt bijvoorbeeld de ernst en de duur van een verkoudheid. Maar wanneer heb je iets extra’s nodig? En wat moet je dan kiezen? Want het aanbod is groot.

Neem wat je nodig hebt

Er zijn verschillende situaties waarin supplementen belangrijk kunnen zijn.

Ten eerste: als het niet helemaal lukt om genoeg, gezond en gevarieerd te eten. Dat betekent bijvoorbeeld iedere dag 200 gram groente en twee stuks fruit. In zo’n situatie is een multivitamine de handigste oplossing. Je weet dan zeker dat je niets tekort komt.

Multivitamines kun je kopen met allerlei verschillende doseringen. Het Vitamine Informatie Bureau raadt een multivitamine aan met per vitamine of mineraal 100 tot 300 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH): een tot drie keer de hoeveelheid die je op een dag binnenkrijgt via de voeding. Dat is voldoende én volstrekt veilig. Je vindt het percentage op het etiket. Een gezonde voeding is natuurlijk altijd de basis.

Ten tweede: vaak heb je meer nodig dan de voeding kan bieden.  Kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen en ouderen hebben bijvoorbeeld meer vitamine D nodig en voor veganisten geldt onder andere dat ze extra B12 moeten slikken. Dan kies je voor een supplement waar precies in zit wat je nodig hebt, zoals een vitamine D-supplement. Ook bestaan er 'losse' mineralen en combinaties van twee vitamines (bijvoorbeeld vitamine A/D druppeltjes), of van een vitamine en een mineraal (bijvoorbeeld vitamine D en calcium).

Kijken naar prijsverschil?

Ook bij supplementen heb je ‘merkartikelen’ en (goedkopere) huismerken. Een verschil kan zitten in de kwaliteit van de hulpstoffen die gebruikt worden in supplementen. Ook zijn er verschillen in de mate waarin een vitamine goed wordt opgenomen in het lichaam. Merkfabrikanten doen meer onderzoek, bijvoorbeeld naar betere grondstoffen en productiemethoden. Ze zijn dan ook de eersten die de daaruit voorkomende verbeteringen in hun producten doorvoeren.

Er zijn ook time released supplementen, meestal in megadoseringen, die de vitamines door de dag heen geleidelijk afgeven aan het lichaam. Dat zou in theorie tot een betere opname kunnen leiden. Maar bij hoge doseringen wordt de opname in de darm automatisch lager, waardoor een hoeveelheid vitamines het lichaam weer ‘ongebruikt’ verlaat. 

Lees ook: wanneer slik je wat?