Slechts 1 op de 5 ouderen slikt extra D!

  Nieuws

Slechts 20 procent van de ouderen slikt dagelijks een supplement, terwijl dit het officiële advies van de Gezondheidsraad is. Bijna de helft van de Nederlandse ouderen heeft niet voldoende vitamine D in het lichaam als het gaat om de botgezondheid.

Deze feiten komen voren komen in het promotieonderzoek van  Elske Maria Brouwer-Brolsma. Zij heeft in haar onderzoek onder meer gekeken naar de invloed van vitamine D op cognitie en depressie.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben wordt op deze manier aangemaakt. De rest halen we uit de dagelijkse voeding, maar dan wel alleen uit voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Vooral vette vis (zalm, haring, makreel) is een prima bron van vitamine D.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.  Naarmate we ouder worden hebben we meer vitamine D nodig.

De Gezondheidsraad en het Vitamine Informatie Bureau adviseren iedereen vanaf zeventig jaar om dagelijks een supplement met 20 microgram vitamine D te nemen.

Extra vitamine D nodig? Doe hier de vitamine D test.

Lees ook: De voeding van zelfstandig-wonende ouderen : Nederlandse Voedselconsumptiepeiling Ouderen 2010-2012

Bron: