Op kamers? Zo eet je goedkoop én gezond

  Tips

Zit je net op kamers dan komt er veel op je af. In een keer moet je een ‘huishouden runnen’, studeren en vooral ook je sociale contacten onderhouden. Koken of gezond eten heeft dan niet altijd de hoogste prioriteit. Daarom geven we je wat tips om gemakkelijk en goedkoop een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Eet regelmatig producten van het seizoen

Veel groente en fruit is het hele jaar door te koop. Maar dat betekent vaak ook dat het geïmporteerd is. Dat maakt het extra duur. Bovendien is de vraag hoe vers deze producten nog zijn. Als je kiest voor groenten en fruit van het seizoen, betaal je minder, varieer je volop en krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen. Zo is boerenkool zeer rijk aan foliumzuur, worteltjes aan vitamine A, spruitjes en paprika aan vitamine C en doperwten aan vitamine B1.

Soep, gemakkelijk en snel

Even geen tijd om veel tijd aan de maaltijd de besteden? Soep is een snel en gezond alternatief. Denk bijvoorbeeld eens aan tomatengroenten-, courgette- of pompoensoep. Je zet het in een handomdraai op tafel en het zit boordevol groenten en dus vitamines en mineralen! Maak de soep bij voorkeur wel zelf, want in soep uit blik of zak zit vaak relatief veel zout!

Lekker variëren met maaltijdsalades

Het voordeel van maaltijdsalades is dat je er alles in kunt doen wat jij lekker vindt: groenten, fruit, peulvruchten, pasta, rijst, vlees, vis. Geen combinatie is te gek. En kies je voor verschillende kleuren in je salade dan krijg je ook verschillende vitamines binnen. Groene (blad)groenten bevatten veel foliumzuur en vitamine K, oranje en gele groenten en fruit veel bèta-caroteen, rode paprika is rijk vitamine C en ga zo maar door.

Kook grotere porties

Veel producten zijn alleen in grotere verpakkingen te koop. Niet erg als het houdbaar is, maar wel als het verse producten zijn. Als je voor meerdere personen of dagen tegelijk kookt, bespaar je kosten. Grotere verpakkingen zijn relatief gezien goedkoper en je kunt de kosten delen. Kook je voor jezelf, vries het restant dan in. Handig voor een later moment je hoeft niets weg te gooien. Nog duurzaam ook!

Kijk je ouders eens lief aan

Ga je in het weekend naar huis om even bij te kletsen bij je ouders? Je ouders willen het allerbeste voor je en vinden het fijn als je gezond eet! Je vader of moeder kookt vast wel eens teveel zodat er een restje overblijft. Altijd fijn als ze dat voor je invriezen zodat je dat op zondagavond mee kunt nemen. Goedkoop, maar vast ook heel gezond.