Nieuwe Schijf van Vijf: de veranderingen

  Nieuws

De nieuwe Schijf van Vijf is gepresenteerd, met daarin de nieuwste voedingsadviezen. We zetten de meest opvallende veranderingen voor je op een rij, we leggen uit en geven je tips.

1. Meer groente is beter

Het nieuwe advies is om dagelijks minstens 250 gram groente te eten in plaats van 200 gram. Groente is rijk aan vitamines en mineralen. Tip: eet niet alleen groente tijdens de avondmaaltijd, maar eet groente bij de lunch en als tussendoortje.

2. Eet wekelijks peulvruchten

Peulvruchten worden gezien als eiwitbron. Dat is nieuw, want voorheen vielen ze in het zetmeel/koolhydraten vak. Peulvruchten zijn veelzijdig: ze bevatten eiwitten, koolhydraten, vezels én vitamines en mineralen. Wij snappen wel dat het advies is om ze vaker op het menu te zetten. Tip: maak een salade met kikkererwten of linzensoep. Sperziebonen worden trouwens gezien als groente en niet als peulvruchten.

3. Iedere dag een handje noten

Heerlijk, dagelijks een handje noten. Door de muesli, door de maaltijd, of gewoon tussendoor. Goed nieuws, pinda's zijn officieel geen noten, maar ze lijken qua samenstelling zo op noten dat ze ook meetellen. Pas wel op, want noten zijn weliswaar gezond, maar ze bevatten ook veel calorieën. Probeer dus niet meer dan aanbevolen 25 gram per dag te nemen.

4. Gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie

Koffie zonder melk en suiker is een prima drankje. In ongefilterde koffie zitten vetachtige stoffen die invloed hebben op het cholesterolgehalte. Daarom is het advies om gefilterde koffie te drinken.

5. Drie koppen zwarte of groene thee per dag

Ook thee zonder suiker is een gezond drankje. Groene en zwarte thee hebben een positieve invloed op de bloeddruk en dat hangt samen met een lager risico op een beroerte. Hoewel voor kruidenthee dit effect niet is aangetoond, geldt dat ook dit een goede keuze is.

6. Neem één keer in de week vis

Vis is rijk aan goede vetzuren. Als je één keer in de week vis op het menu zet, het liefst vette vis, zoals haring, zalm en makreel, dan krijg je er voldoende van binnen.

7. Vergeet vitamine D niet!

Als je volgens de nieuwe Schijf van Vijf eet krijg je in principe alle vitamines en mineralen binnen die je op een dag nodig hebt. Er is een uitzondering: vitamine D. Daarvan hebben veel mensen extra nodig, ook al eten ze nog zo gezond. Lees er meer over.