Nieuw! De 50 plus vitaaltest!

  Tips

Vroeger waren mensen van 50 jaar oud, kijk maar een generatie terug in je eigen familie. Gelukkig hebben we die tijd achter ons gelaten. De 50-plusser van nu is fit, actief en staat nog volop in het leven. Werken, afspreken met vrienden, sporten, lekker de natuur in met je familie of gezellig samen eten: de gewoonste zaak van de wereld.

Vitamines bij 50-plussers

Hoe vitaal en actief we ook nog zijn, ons lichaam vraagt wel meer van ons. We zijn wel fit, maar geen twintig meer. En fit blijven gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. Heel belangrijk is gezonde voeding en voldoende bewegen. Dan houden we veel klachten buiten de deur. Als we even inzoomen op de vitamines, dan zijn er twee die extra aandacht verdienen: vitamine D en vitamine B12. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Maar als je huid wat ouder wordt, en dat is nu eenmaal zo, dan lukt die aanmaak minder goed. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bijvoorbeeld aan vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar om dagelijks extra vitamine D te slikken. Vitamine B12 wordt minder goed opgenomen door de darmen als we ouder worden. Hierdoor blijkt één op de vier 50-plussers een tekort aan deze vitamine te hebben.

Wat kun je zelf doen?

Het eerste advies is alleen maar plezierig: gewoon lekker blijven bewegen, en gevarieerd en gezond eten. Mogelijkheden genoeg om ervoor te zorgen dat dat óók lekker is. Vanaf 50 jaar hoort daar - voor vrouwen - ook een vitamine D supplement bij. En wil je wat preciezer weten hoe vitaal jij bent? Doe dan nu de 50+vitaal-test en je weet hoe je ervoor staat met jouw voedingspatroon en leefstijl. Invullen kost maar een paar minuten!