Neem wat je nodig hebt!

  Baby & kind

Het zal veel mensen duizelen: een supplement, is dat nu wel of niet nodig? En hoe bepaal je je keuze uit het reusachtige aanbod? Waar moet je op letten? Het Vitamine Informatiebureau zet de belangrijkste feiten voor je op een rij. Wel zo handig!

1: gezond en gevarieerd eten
Wie dat doet, krijgt meestal via de voeding voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar de meeste mensen lukt het niet. We eten de laatste jaren wel iets meer fruit, maar de norm halen de meesten van ons helaas niet. Voorbeeld: slechts vier van de tien kinderen in Nederland eten iedere dag volgens de Schijf van Vijf. En maar één op de vijf kinderen van negen tot twaalf jaar eet genoeg fruit slechts 20% van de kinderen van negen tot twaalf jaar doet dat.

2: welkome aanvulling
Het is natuurlijk het beste om voldoende, gezond en gevarieerd te eten. Maar als dat niet altijd lukt, kan een multivitamine een welkome aanvulling zijn. Je weet dan zeker dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar het allerbelangrijkst is en blijft je voeding.

3. de dosering
Je kunt het eenvoudig zelf checken: op de verpakking van een supplement staat altijd hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid erin zit. Kies bij voorkeur geen supplement met een (veel) te hoge dosering. Het gezegde ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet op voor vitamines en mineralen. Maar bij een normale dosering loop je geen risico.

 

4: altijd iets extra’s
Hoe gezond en gevarieerd je ook eet, een flink deel van de bevolking heeft desondanks extra vitamines nodig in de vorm van een supplement. Voor baby’s tot drie maanden is dat vitamine K, voor kinderen tot drie jaar vitamine D. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, moeten extra foliumzuur innemen. En extra vitamine D is nodig voor vrouwen boven 50 jaar, mannen boven 70 jaar, mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken, en mensen met een donkere of getinte huid. Bij elkaar gaat het dan al gauw om twee miljoen mensen.

5: ouderen slikken te weinig vitamine D
Van de vrouwen tussen de 50-69 jaar slikt slechts de helft een vitamine D-supplement. En dat alleen in de winter, terwijl de aanbeveling van de Gezondheidsraad geldt voor het hele jaar. In de rest van het jaar doet slechts één op de drie dit. Bij mannen en vrouwen van 70-79 jaar is dit nog minder. Van de mannen slikt slechts een kwart een supplement in de winter en nog geen één op de vijf in de rest van het jaar. Dat moet dus echt nog een stuk beter.