Met ijzer en vitamine C fit de lente in

  Nieuws

De lente en de zomer zijn weer in aantocht. Tijd voor een nieuwe start vol energie! IJzer, koper en B-vitamines helpen een handje.

Je voelt je fit als je voldoende energie hebt om de dingen te doen die je wil doen. Die energie haal je uit je voeding en je lichaam moet die energie uit je voeding vrijmaken. Want al die zuurstof uit de frisse lentelucht moet natuurlijk wel van de longen naar alle organen en cellen in ons lichaam worden gebracht. IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bij een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan en voel je je slap en futloos. IJzer helpt je dus om fit te blijven. Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Dus ook koper zorgt ervoor dat we ons fit blijven voelen.Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit onze voeding gemakkelijker in het lichaam wordt opgenomen. Drink daarom bij elke maaltijd bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap, eet leen ekker stuk fruit of neem wat salade.

Vitamine B

Een aantal B-vitamines speelt ook een belangrijke rol bij de energievoorziening. Vitamine B1, B2 en B6 helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat ons eten goed verteerd en opgenomen wordt in ons lichaam. Vitamine B5 en B8 helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen leveren energie. Tot slot speelt vitamine B3 een rol bij de energieproductie in de cellen. Hierdoor kunnen we goed functioneren en voelen we ons fit.
Chroom, mangaan, molybdeen en zink hebben allemaal een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten of vetten. Ook die mineralen dragen er hun steentje aan bij dat je met frisse energie de lente tegemoet gaat.

Gezond eten lukt niet iedereen

Wie genoeg, gezond en gevarieerd eet, heeft geen extra vitamines en mineralen nodig. Helaas doet lang niet iedereen dat. En er zijn ook situaties waarin je wel iets extra’s kunt gebruiken. Tieners in de groeispurt eten niet altijd even gezond, terwijl ze juist dan op hun voeding zouden moeten letten. Een multivitaminesupplement is dan het overwegen waard. Een ander voorbeeld: bij een (langdurig) dieet waarbij je veel van de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet haalt, kan aanvulling door middel van een supplement ook geen kwaad. Maar altijd geldt: supplementen kunnen nooit de plaats in nemen van gezonde en gevarieerde voeding.

‘Fitte’ vitamines en mineralen

De vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je je fit blijft voelen vind je in verschillende voedingsmiddelen.
 

VoedingsstofVoedingsmiddel
  
Vitamines 
Vitamine B1Varkensvlees, volkoren brood, zilvervliesrijst
Vitamine B2Broccoli, melk, ei
Vitamine B3Noten, varkensvlees, vis
Vitamine B5Rundvlees, aardappelen, melk
Vitamine B6Bananen, bruin brood, noten
Vitamine B8Noten, sojabonen, eieren
Vitamine CKiwi, sinaasappel, rode paprika, aardappelen
  
Mineralen 
ChroomVolkoren brood, groenten, vlees
IJzer(Rood) vlees, bruin brood, appelstroop
KoperChocolade, lever, garnalen
MangaanGranen, rijst, noten
MolybdeenPeulvruchten, granen, noten
ZinkVlees, vis, brood