Kaliuminname onderzocht

  Nieuws

In opdracht van het ministerie van VWS keek het RIVM naar de kaliuminname in Nederland. Aanleiding is dat we minder zout (natriumchloride) binnenkrijgen. In plaats hiervan wordt steeds vaker de zoutvervanger kaliumchloride gebruikt. De conclusie is geruststellend: het is vrijwel onmogelijk om via voeding of laag gedoseerde supplementen te veel kalium binnen te krijgen.

Waar zit het in?

Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.

Waar zit het in?

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees(waren) en groenten.

Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Op de pagina ‘waar zit het in?’ is nog meer informatie te vinden over mineraalbronnen en de bijdrage van deze bronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig?

In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kalium opgesteld. De aanbevelingen in Europa zijn in de orde van 3100 – 3500 mg kalium per dag voor volwassenen.

Een overzicht van de kaliumbehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘hoeveel heb ik nodig?’.

Teveel kalium?

Het is vrijwel onmogelijk om via voeding te veel kalium binnen te krijgen. Ook wanneer een laag gedoseerde multivitamine (100%- 300% ADH/RI) wordt gebruikt is er geen risico op een teveel.

Er zijn wel bepaalde groepen, zoals patiënten met ernstige nierschade, die risico lopen op een verhoogd kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Zij zijn gebonden aan een kaliumbeperkt dieet. Ernstige hyperkaliëmie kan hartritmestoornissen, een acute hartstilstand of spierverlammingen veroorzaken.