Jodiuminname sterk gedaald

  Nieuws

Onlangs presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de resultaten het onderzoek naar de zout-, jodium- en kaliuminname in Nederland. Hieruit blijkt dat de zoutinname in 2015 nog steeds boven de aanbevolen 6 gram per dag ligt en de kaliuminname gelijk is gebleven. De jodiuminname is ten opzichte van 2006 sterk gedaald. Bij mannen is de jodiuminname gedaald met 37% en 33% bij vrouwen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Maar het zorgt er ook voor dat het zenuwstelstel goed functioneert en het  ondersteunt de energievoorziening. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram per dag.

De helft van de onderzochte mannen kreeg meer dan 179 microgram jodium per dag binnen; bij de vrouwen was dat meer dan 153 microgram per dag. Ondanks de sterke daling, is deze inname nog wel voldoende.

Daling door minder gejodeerd zout

Van nature komt jodium voor in de bodem, maar ook in zeewater en in drinkwater. Zo komt het in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook in melk- en melkproducten zit jodium. Daarnaast mag gejodeerd zout sinds 2008  (naast bakkerszout) aan vrijwel alle levensmiddelen worden toegevoegd. Broodzout is inmiddels vervangen door bakkerszout. In bakkerszout zit minder jodium, maar het mag wel aan veel meer voedingsmiddelen worden toegevoegd. In de praktijk blijken producenten van levensmiddelen echter minder vaak gejodeerd zout te gebruiken dan van tevoren was aangenomen. Dit verklaart de sterke daling in de jodiuminname. Hierbij speelt ook dat het zoutgehalte in brood is verlaagd waardoor mensen via brood ook minder jodium binnen krijgen.

Aandacht bij zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding hebben een meer jodium nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is resp. 175 en 200 microgram/dag. Uit de resultaten van het RIVM blijkt dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd beduidend minder binnen krijgen. Daarom adviseert het RIVM om de jodiuminname bij zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven goed in de gaten te houden.

Bron: