Jodium is broodnodig

  Nieuws

Vroeger at iedereen brood. Tegenwoordig eten veel mensen alternatieven zoals muesli, havermout of salades. Maar brood past prima in een gezond voedingspatroon, want het is een belangrijke bron voor vezels (tenminste als je bruin of volkorenbrood eet), B-vitamines en mineralen zoals ijzer en jodium.

Extra jodium in brood

Op advies van de Gezondheidsraad gebruiken bakkers vaak ‘bakkerszout’. Dit bevat extra jodium. Hoewel de overheid stimuleert dat bakkers dit zout gebruiken, omdat Nederlanders te weinig jodium binnenkrijgen, zijn ze het niet verplicht. Naast brood, mag bakkerszout ook gebruikt worden in koekjes, cake en gebak.

Overigens zit niet in al het brood bakkerszout. Biologisch brood bijvoorbeeld bevat vaak ongejodeerd zout. Een ook als je zelf brood bakt krijg je niet zoveel jodium binnen, dan wanneer je brood van de bakker eet. Gebruik je een kant-en-klare broodmix, dan is het goed om even te checken of er extra jodium inzit.

Waar is jodium goed voor?

Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Daarnaast is jodium belangrijk voor het zenuwstelsel en zorgt het ervoor dat we ons fit voelen. Voor zwangere vrouwen is het extra belangrijk om genoeg jodium binnen te krijgen. Een tekort kan namelijk problemen veroorzaken bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind, wat kan leiden tot een lager IQ.

Waar zit jodium in?

Jodium kan van nature voorkomen in zeewater, in aarde en in drinkwater. Via deze wegen komt jodium in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook melk- en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten, keukenzout (in zeezout zit nauwelijks jodium!) en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium. Op het etiket staat of jodium is toegevoegd.

Hoeveel jodium hebben we nodig?

Per dag hebben we 150 microgram jodium nodig. Dit komt overeen met zes sneetjes brood (met bakkerszout). Met vier boterhammen, twee glazen melk en ‘s avonds een biefstukje kom je ook een heel eind. Red je dit niet, dan kun je een supplement overwegen waar jodium in zit.