Gezond haar met vitamines en mineralen

  Nieuws

Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar. Ook vitamines en mineralen spelen hierbij een rol: een tekort of teveel kan leiden tot haaruitval. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een tekort aan biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5), of ijzer. Een supplement kan dan zinvol zijn. Is er geen sprake van een ernstig tekort, dan heeft het geen zin om supplementen te slikken om haaruitval te remmen of tegen te gaan. Gezonde en gevarieerde voeding is de belangrijkste basis voor gezond haar.

Haaruitval

Gemiddeld zitten er op ons hoofd ongeveer 100.000 haren. Daarvan verliezen we er elke dag wel vijftig tot honderd! Het zijn haren die hun levensduur (circa twee jaar) erop hebben zitten en die plaats moeten maken voor nieuw haar. Een beetje haaruitval is dan ook heel gewoon en geen reden voor paniek. Haaruitval kan ook tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden of na een bevalling.

Tekort aan voedingsstoffen?

Abnormaal haarverlies kan veel verschillende oorzaken hebben. Er zijn tamelijk onschuldige oorzaken aan te wijzen, maar soms veroorzaakt een ziekte de klachten. Slechte voeding of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen ook een oorzaak van haaruitval zijn. Maar dit komt vrijwel alleen voor in extreme gevallen, zoals anorexia.

Vitamines en cosmetica

In huidcrèmes, shampoo en dergelijke zitten vaak vitamines zoals vitamine A, bètacaroteen, B5, B8 en E. Deze vitamines dragen bij aan gezonde haren en een gezonde huid. De fabrikanten beweren dat de huid of het haar deze vitamines opneemt en dat ze dus plaatselijk inwerken. De huid vormt echter zo’n goede barrière tegen stoffen van buitenaf dat alleen uit zeer hoog gedoseerde medicinale crèmes vitamines het lichaam kunnen binnendringen. Deze crèmes zijn uitsluitend op doktersvoorschrift te krijgen. In de gewone cosmetica zitten te weinig werkzame stoffen om bijzondere effecten te mogen verwachten. De vitamines moeten daarom via de voeding in het lichaam worden opgenomen.

Bronnen: