Geen vlees of vis? Dan supplement met extra B12!

  Nieuws

Mensen die geen vlees of vis eten, kunnen het beste een supplement met vitamine B12 nemen. Dat advies geldt vooral voor kinderen en zwangere vrouwen, die het meest vatbaar zijn voor een tekort aan vitamine B12. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

In de klimaatdiscussie wordt gaat het vaak over de wenselijkheid om minder vlees te eten. Tegelijkertijd zijn dierlijke producten de enige bron van vitamine B12. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening.

De Universiteit Maastricht heeft onderzocht welke bijdrage vlees, vis, melkproducten en eieren leveren aan de vitamine B12-voorziening van 1266 zwangere vrouwen.
Wie geen vlees of vis eet, haalt nog wel vitamine B12 uit producten zoals melk en kaas. Maar de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten is aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan. Het onderzoek gaf aan dat mensen die geen vlees en vis aten, maar wel zuivel en eieren, vergeleken met mensen die wel vlees en vis aten minder dan de helft B12 binnenkregen.

Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten van de studie erop dat de huidige Nederlandse aanbeveling voor vitamine B12 (3,2 microgram voor zwangere vrouwen) mogelijk te laag is om tekorten te voorkomen. De onderzoekers raden een vitamine B12-supplement aan voor alle mensen die het gebruik van dierlijke producten willen beperken. Dat kan ook in de vorm van een multisupplement.