Foliumzuur verkleint risico op beroerte

  Nieuws

Een Chinese studie heeft aangetoond dat foliumzuursupplementen het risico op een beroerte verkleinen. De studie werd uitgevoerd bij 20.000 volwassenen die een hoge bloeddruk hadden en allemaal medicijnen hiervoor kregen. De deelnemers aan het onderzoek hadden nooit eerder een beroerte of hartaanval gehad.

Na een studie van vierenhalf jaar bleek het risico op een beroerte 21% te zijn gedaald bij de mensen die extra foliumzuur (vitamine B11) kregen. Eerdere studies lieten dit effect niet zien. Een verklaring hiervoor is dat de  ‘basisvoorraad’ foliumzuur in het lichaam hierbij een rol speelt: hoe lager de basisvoorraad, hoe groter het effect.

Belangrijk dus om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Foliumzuur komt vooral voor in groene groenten zoals spinazie, broccoli of boerenkool, zuivel en volkoren producten. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is 300 microgram per dag voor volwassen mannen en vrouwen.

Als je gezond eet krijg je genoeg foliumzuur binnen, behalve als je zwanger bent. Ben je zwanger of wil je zwanger worden dan moet je elke dag 400 microgram extra foliumzuur slikken. Hiermee verklein je het risico op een open ruggetje bij je baby.

Bron: