Extra vitamines: niet alleen voor topsporters

  Nieuws

Topsporters moeten heel gezond eten én een supplement nemen. Wie de renners in de Tour de France zag bikkelen, kan zich daar iets bij voorstellen. Maar dat advies is ook voor niet-sporters misschien helemaal niet zo verkeerd. ‘Want als topsporters zich al niet aan de aanbevelingen houden, wie doet het dan wel?’ Dat zegt Floris Wardenaar in een net verschenen gids van de Consumentenbond over vitamines. Hij promoveerde eerder dit jaar aan Wageningen Universiteit op een proefschrift over topsport, voeding en supplementen.

Adviezen

Floris gaf de sporters twee adviezen: ‘De ene: doe wat beter je best om gezonder te eten. Dat is niet moeilijk. Iedereen weet dat een evenwichtige maaltijd met groenten gezonder is dan een hap uit de muur, en dat een appel gezonder is dan een gevulde koek.’ Zijn tweede advies was: neem daarbij een normaal gedoseerde multivitamine, zodat je zeker weet dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Gezonde basisvoeding

Natuurlijk is het uitgangspunt een gezonde basisvoeding. Daarin zitten alle vitamines en mineralen die we nodig hebben. Maar uit nieuw onderzoek van RIVM blijkt opnieuw dat het ons niet lukt om volgens de Richtlijnen Goede Voeding te eten.Het RIVM vergeleek ons eetpatroon met deze adviezen. Van een groot aantal groepen voedingsmiddelen krijgen we te weinig binnen.

Altijd extra

En dan zijn er miljoenen Nederlanders hebben altijd extra vitamines nodig hebben, ookal eten ze nog gezond. Dat zijn de zogenaamde risicogroepen.

Veiligheid voorop

In Nederland is voor een groot aantal vitamines en mineralen een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Per vitamine en mineraal staat op onze website vermeld wat een veilige hoeveelheid is. Langdurig gebruik van een vitaminesupplement met doseringen boven deze grens kan klachten geven. Daarom raadt het Vitamine Informatie Bureau een supplement met 100-300 % ADH aan. Dat is een volstrekt veilige hoeveelheid.

Conclusie

Miljoenen Nederlanders vallen in een risicogroep en hebben dus hoe dan ook een vitaminesupplement nodig. En voor de anderen geldt: eet zo gezond mogelijk. Lukt dit niet, kies dan voor een multivitamine met een normale dosering. Dat is niet schadelijk, maar zorgt wel dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt!