Extra vitamine D nodig? Neem een supplement

  Nieuws

Veel Nederlanders hebben extra vitamine D nodig. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzocht wat de beste manier is om deze hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. De conclusie van het RIVM: de beste manier om extra vitamine D te nemen is met een supplement (pil).

Het RIVM bekeek of voedingsmiddelen waaraan vitamine D is toegevoegd, een alternatief kunnen zijn voor vitamine D-supplementen. Verschillende scenario’s werden doorgerekend. Er werd gekeken naar verschillende verrijkte voedingsmiddelen, zoals melk, yoghurt, vruchtendrank en margarine. Deze scenario’s gaven inzicht in mogelijkheden om met verrijking van bepaalde voedingsmiddelengroepen de vitamine D-inname te verhogen. 

Uit de scenario’s bleek dat ruim 80 procent van de ouderen de norm voor vitamine D-inname kan halen als aan melk, yoghurt, margarine en halvarine extra vitamine D zou worden toegevoegd. 

Toch waarschuwt het RIVM voor een te hoge inname van vitamine D. Dit kan leiden tot een te hoog calciumniveau in het bloed of de urine, met bijvoorbeeld risico op nierstenen.

Daarom blijft het advies: neem een supplement met vitamine D. Dan loop je geen risico op een teveel en weet je precies hoeveel vitamine D je op een dag binnenkrijgt.

Lees meer over vitamine D.

Bron: