Dit is de extra vitamine Top 3

  Tips

Vitamines en mineralen hebben we allemaal hard nodig. Daarvoor moet je om te beginnen gezond eten en veel buiten komen. Maar dat is niet voor iedereen voldoende. Het Vitamine Informatie Bureau maakte een top 3 van groepen die de extra vitamines het hardst nodig hebben.

Op nummer 1: mensen boven de 50

Want slechts de helft van de Nederlanders weet dat vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar extra vitamine D nodig hebben voor sterke botten en spieren. En dat terwijl het een officieel advies van de Gezondheidsraad is. Daarnaast komt een vitamine B12-tekort vaker voor naarmate we ouder worden en wordt gezond eten steeds lastiger. Een multivitamine voor 50-plussers kan daarom een waardevolle aanvulling zijn en bevat alle belangrijke vitamines in de juiste verhouding.

Op nummer 2: kinderen

Omdat kinderen tot 4 jaar niet in staat zijn om via de huid voldoende vitamine D op te nemen uit zonlicht en ook niet voldoende vitamine D uit de voeding halen, hebben zij extra nodig voor sterke botten en tanden. Bovendien weet iedere ouder dat juist in de eerste levensjaren gezond eten vaak een strijd oplevert. Het is dan heel lastig om de aanbevolen hoeveelheden fruit en groente binnen te krijgen. De oplossing: blijven aanbieden en variëren. En voor de zekerheid kan een multivitamine een goede aanvulling zijn, ook als ze ouder worden.

Op nummer 3: zwangere vrouwen

Want vitamines zijn erg belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Allereerst heb je dan extra foliumzuur (vitamine B11) nodig, vanaf het moment dat je concreet van plan bent om zwanger te worden. Dit verkleint de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Tijdens de zwangerschap is vitamine D van belang voor een goede botopbouw van het kind en de moeder. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap kan misselijkheid nog wel eens zorgen dat gezond eten niet lukt. Juist dan kan een multivitamine voor zwangere vrouwen ideaal zijn, het bevat alle zwangerschapsvitamines én is een goede aanvulling.

Verstandig om iets extra’s te nemen

Naast de top 3 zijn er groepen die extra op hun (eet)gewoontes moeten letten vanwege een grotere kans op een vitaminetekort: sporters, rokers, vegetariërs, mensen die ziek zijn en medicijngebruikers. Het beste is om de (eet)gewoontes aan te passen, maar als dit niet lukt, dan kan een multivitamine voor aanvulling zorgen. Voor mensen die om gewicht te verliezen veel minder eten, is het ook verstandig uit voorzorg een multivitamine te nemen.