Dipje? Deze vitamines laden je lijf weer op!

  Nieuws

Herkenbaar? Je zit op kantoor en je hebt geen energie meer. Of je kinderen vragen aandacht, maar jij bent hartstikke moe. De reden: je batterij is leeg en je energie lijkt weg. Tijd voor actie! Deze vitamines en mineralen kunnen de accu in je lijf weer opladen.

B Vitamines

B-vitamines zijn belangrijk als het gaat om fitheid. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zorgen vooral voor de verbranding van koolhydraten in onze voeding. Daar krijg je energie van.

Vitamine C en ijzer

IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bij een tekort aan ijzer ben je sneller vermoeid. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen.

Koper

Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Dus ook koper zorgt ervoor dat we ons fit blijven voelen.

Vitamine D

In de herfst en de winter maak je nauwelijks vitamine D aan, omdat de zon te laag staat: verder weg en minder krachtig. Vitamine D is van belang voor een goede weerstand, maar er is ook een verband tussen vitamine D en depressie.

Multivitamine

Behalve deze vitamines en mineralen zijn er nog meer die zorgen voor voldoende energie. In het schema zie je waar deze energievitamines in voorkomen.

Let op: een 'quick fix' is helaas niet mogelijk. Als je je fit wilt voelen is het belangrijk om te zorgen dat je voldoende slaapt, regelmatig beweegt en gezond eet. Lukt dat laatste niet? Neem dan een multivitamine ter aanvulling. Dan krijg je alle vitamines en mineralen binnen om je accu weer op te laden.

 

 

Voedingsmiddel

Vitamines

 

Vitamine B1

Varkensvlees, volkoren brood, zilvervliesrijst

Vitamine B2

Broccoli, melk, ei

Vitamine B3

Noten, varkensvlees, vis

Vitamine B5

Rundvlees, aardappelen, melk

Vitamine B6

Bananen, bruin brood, noten

Vitamine B8

Noten, sojabonen, eieren

Vitamine C

Kiwi, sinaasappel, rode paprika, aardappelen

 

 

Mineralen

 

Chroom

Volkoren brood, groenten, vlees

IJzer

(Rood) vlees, bruin brood, appelstroop

Koper

Chocolade, lever, garnalen

Mangaan

Granen, rijst, noten

Molybdeen

Peulvruchten, granen, noten

Zink

Vlees, vis, brood