De te weinig top 5

  Tips

We wisten het natuurlijk, maar toch is het weer even schrikken. Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat het ons niet lukt om volgens de Richtlijnen Goede Voeding te eten. Het RIVM vergelijk ons eetpatroon met deze adviezen. Van een aantal groepen krijgen we te weinig binnen: de te weinig top 5.

1. Groente 

Gemiddeld eten volwassenen per dag 139 gram groente per dag. Slechts 10% van de volwassenen van 19-50 jaar haalt de aanbevolen hoeveelheid groente van 200 gram. Mensen tussen de 51-79 jaar doen het relatief beter: 20% daarvan haalt het. In de Schijf van vijf wordt zelfs 250 gram groente geadviseerd. Als we dat aanhouden zou het percentage nóg lager zijn. 

2. Fruit 

Gemiddeld eten we per dag 113 gram fruit. Vrouwen consumeren ongeveer 25% meer fruit dan mannen, de consumptie van groente is voor mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. 

3. Peulvruchten 

Gemiddeld eten we maar 5 gram peulvruchten per dag. In de richtlijnen goede voeding staat concrete hoeveelheid peulvruchten. Maar een consumptie van gemiddeld 35 gram per week is veel te laag. Vrouwen in de leeftijdsgroep van 51-79 jaar eten vaker peulvruchten dan de andere leeftijds-geslachtgroepen. 

4. Vis 

Nederlanders zijn niet zo dol op vis. Ongeveer een derde van de volwassenen geeft aan één keer per week vis te eten. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen binnen de leeftijdsgroepen. 

5. Extra vitamines 

Een groot aantal Nederlanders heeft naast de dagelijkse voeding extra vitamine D nodig. Dit vitamine-D-suppletie- advies geldt bijvoorbeeld voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Bijna de helft (48%) van de 50-79-jarige vrouwen voldoet in de winter aan de aanbeveling, tegenover 20% van de mannen van 70 jaar en ouder. Gedurende de rest van het jaar is het gebruik nog lager. Vrouwen in de doelgroep gebruiken vaker een vitamine D-supplement dan mannen. Waarom eten mensen niet volgens de richtlijnen? Prof. Emely de Vet geeft aan dat dit deels te maken heeft met onrealistisch optimisme, we schatten ons eigen eetpatroon veel gezonder in dan het daadwerkelijk is. Lees hier het hele interview met prof. Emely de Vet.