De Schijf van Vijf: elk vak zijn eigen vitamine?

  Nieuws

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf verschillende vakken vol met basisvoedingsmiddelen. Eten volgens de Schijf van Vijf is dubbel belangrijk. Je zorgt er namelijk voor dat de kans kleiner is dat je een van de tien meest voorkomende chronische ziektes krijgt én je bent ervan verzekerd dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Dat laatste is door het RIVM onderzocht. Wij maakten een overzicht van de belangrijkste vitamines die elk vak ons levert.

Vak 1: Groente & fruit

Het is niet verrassend dat groenten en fruit ons vooral veel vitamine C leveren. Sinaasappel, kiwi en paprika zijn echte vitamine C-bommetjes. Bijna 40% van de hoeveelheid vitamine C halen we mede daarom uit dit vak. Maar wist je dat groente ook belangrijk is voor vitamine A (ruim 16 %)?

Vak 2: Brood, graanproducten en aardappelen

Graanproducten en aardappelen springen er niet uit als het gaat om de bijdrage aan de vitamines. Dat wil overigens niet zeggen dat we uit deze producten geen vitamines halen. Het zijn er alleen niet zoveel. Uit graanproducten en aardappelen halen we namelijk nog wel zo’n 14% van onze vitamine C en brood levert zo’n 16% foliumzuur (vitamine B11).

Vak 3: Vlees(vervangers), vis, peulvruchten, zuivel en noten

Vlees, vis, gevogelte en ei zijn belangrijk voor vitamine A (40%), B1 (29%), B2 (18%), B6 (29%), B12 (47 %) en D (37%). Opvallend is dat de nieuwkomer in dit vak, de peulvruchten ons in verhouding niet veel vitamines leveren. Dat komt waarschijnlijk omdat we gemiddeld in Nederland weinig peulvruchten eten. Melk en melkproducten zijn belangrijke bronnen voor vitamine A (65%) en vitamine B2 (41%) en B12 (40%).

Vak 4: Smeer- en bereidingsvetten

Oliën en vetten leveren vooral vitamine A (24%), foliumzuur (48%) en de vitamines D (40%) en E (24%). Aan halvarines en margarines wordt vitamine A en D toegevoegd. Vandaar dat ze zo’n belangrijke bijdrage leveren.

Vak 5: Dranken

Hoewel de fruitsappen bij de nieuwe Schijf van Vijf buiten de schijf vallen, dragen ze wel bij aan onze vitamine-inname. Een kwart van onze vitamine C komt namelijk uit dit soort sapjes.

Je vraagt je nu misschien af waar de vitamine K en E zijn gebleven. Natuurlijk halen we die ook uit producten uit de Schijf van Vijf. Vitamine K vind je bijvoorbeeld in groene bladgroenten en plantaardige oliën. Noten, granen en zaden zijn een bron van vitamine E. Omdat deze vitamines uit verschillende vakken komen, springen ze er niet uit als belangrijke bron in een vak. Gezond en gevarieerd eten uit elk van de vijf vakken zorgt er dus voor dat we alle vitamines, op een uitzondering na, binnenkrijgen die we nodig hebben.